bijwerkingen van kurkuma

Kurkuma is een specerij dat enorm populair is in de Oosterse en Arabische keuken. Het is afkomstig van de wortel van de Curcuma longa. Bij ons is het vooral bekend als de specerij uit de kerriemix. Het heeft een heel typerende gele kleur en wordt daarom ook gebruikt als basis voor een kleurstof. Los van de toepassingen als specerij en kleurstof heeft het ook een indrukwekkende waslijst aan gezondheidsvoordelen. Maar over de vaak miraculeuze werkingen van dit diepgele kruid bestaat geen minste twijfel. Zijn er echter bijwerkingen van kurkuma waarvan we op de hoogte moeten zijn?

-7%
7,5024,95

De vele voordelen van kurkuma

De positieve effecten van kurkuma op onze gezondheid zijn te danken aan de aanwezigheid van de bio-actieve stof curcumine. Dit is dezelfde stof die zorgt voor de karakteristieke gele kleur en voor onze gezondheid heel wat voordelen oplevert.

Kurkuma bevat heel wat antioxidanten en heeft een krachtige anti-inflammatoire werking. De gezondheidsvoordelen zijn al vaak het onderwerp van wetenschappelijk onderzoek geweest en zijn al meermaals bewezen.

kurkuma wortel

Kurkuma kan helpen bij de volgende klachten en aandoeningen:

  • depressie
  • type 2 diabetes
  • PMS
  • hoge cholesterol
  • artritis
  • kanker
  • hoofdpijn
  • ontstekingen aan het darmkanaal
  • acne

Daarnaast werkt het ook immuunversterkend en kan het ons hart en bloedvatenstelsel gezond helpen houden. De volledigheid gebiedt ons wel te zeggen dat curcumine niet altijd even goed wordt opgenomen door ons lichaam. De curcumine die wel in ons bloed wordt opgenomen, wordt dan nog eens relatief snel afgebroken en uitgescheiden via de ontlasting. Naar verluidt zou het gebruik van zwarte peper en gezonde vetten in combinatie met curcumine daar een oplossing voor bieden.

Als je meer wil weten over hoe kurkuma ons kan helpen met onze gezondheid, lees dan meer over de vele voordelen en werking van kurkuma.

Zijn er bijwerkingen van kurkuma?

Het gebruik van kurkuma is algemeen genomen veilig voor de meeste mensen. Er kunnen wel een aantal bijwerkingen optreden maar deze hebben hoofdzakelijk met de dosering en de zuiverheid van het supplement te maken.

De bijwerkingen van kurkuma op basis van de kwaliteit van het product

Helaas zijn er bepaalde producenten zijn die bij hun productieproces onvoldoende voorzorgen nemen waardoor er restanten van gluten in het eindproduct terecht kunnen komen. Of erger nog, kleine hoeveelheden bloem mengen met de kurkuma. Let er dus op dat je kurkuma van een betrouwbare producent of merk aanschaft, zeker wanneer je glutenintolerant ben of aan coeliakie lijdt.

Daarnaast kan er wegens dezelfde reden ook contaminatie plaats hebben gevonden met een zwaar metaal als lood of de kleurstof metanilgeel. Dit zijn stoffen die heel schadelijk kunnen zijn en voor een hele reeks problemen kunnen zorgen. Daarom moet je kurkuma enkel gebruiken als je 100% zeker bent van de kwaliteit van het product.

-7%
7,5024,95

De bijwerkingen van kurkuma op basis van de dosering

Er bestaan geen officiële richtlijnen voor de maximale hoeveelheid curcumine of kurkuma die je kan innemen. We moeten natuurlijk wel een onderscheid maken tussen kurkuma en curcumine, de bioactieve stof uit kurkuma.

Het is niet eenvoudig om hier sluitende richtlijnen te geven omdat het percentage curcumine in kurkuma kan variëren, van 2 tot 12 %, afhankelijk van de producent. Daarom lopen ook de aanbevelingen voor de dagelijks aanbevolen hoeveelheid curcumine sterk uiteen.

curcumine capsules

Sommige experts bevelen een halve tot max. 2 gram aan, met een absoluut maximum van 8 gram per dag. Zulke hoge dosissen zijn op lang termijn echter geen goed idee. Bovendien kunnen hoge dosissen aanleiding geven tot klachten als diarree, misselijkheid, duizeligheid en maagklachten.

Wanneer je een curcuminesupplement neemt, gelden er natuurlijk andere aanbevelingen. Zij kunnen namelijk tot wel 95% curcumine bevatten maar als je de gebruiksvoorschriften volgt, hoef je normaal gezien geen bijwerkingen te vrezen.

Wie mag geen kurkuma gebruiken?

1. Mensen die wel eens last hebben of kunnen krijgen van nierstenen

Curcumine bevat relatief veel oxalaten. Deze staan erom bekend het risico op nierstenen te verhogen. Als je dus gevoelig bent voor het ontstaan van nierstenen, is het gebruik van een curcucminesupplementen geen verstandige keuze.

2. Mensen die bepaalde medicijnen gebruiken

Curcumine heeft een bloedverdunnend effect. Daarom is het gebruik van curcumine niet raadzaam voor zij die al conventionele bloedverdunners gebruiken als warfarin of aspirine.

medicijnen

Kurkuma kan verder zowel de bloedsuikerspiegel als de bloeddruk verlagen. Daarom kan het de effecten van klassieke bloeddrukverlagende en antidiabetes medicijnen onbedoeld verstreken.

3. Mensen die problemen hebben met de galblaas of de lever

Het gebruik van een kurkumasupplement kan leiden tot een toename van de galproductie. Als je dus last hebt van galstenen of een galblaasontsteking, is het gebruik dus absoluut te mijden. Ook als je een leverziekte hebt, is het niet raadzaam om kurkuma te nemen.

4. Mannen met een actieve kinderwens

Kurkuma zou naar verluidt de testosteronproductie kunnen afremmen, en ook de beweeglijkheid van het sperma zou er onder te lijden kunnen hebben. Als je dus een baby op de wereld wil zetten als man, gebruik het specerij dan met mate.

5. Mensen die last hebben van gastro-oesafogeale refluxziekte (GORD)

Bij deze aandoening komt de zure maaginhoud opnieuw in je slokdarm terecht. Dat geeft aanleiding tot het ontstaan van typische klachten als brandend maagzuur en zure oprispingen. Volgens sommige onderzoekers zou curcumine deze klachten kunnen verergeren.

brandend maagzuur

6. Vrouwen die lijden aan hormoonsensitieve kankers

De curcumine uit kurkuma kan als oestrogeen actief worden in het lichaam. Vrouwen die te maken krijgen met baarmoeder-, borst- of eierstokkanker kunnen daarom beter geen risico nemen met het gebruik van kurkumasupplementen, hoewel er geen eensgezindheid bestaat onder experts wat betreft deze claim.

Tot slot hebben we ook de klassieke gevallen waarbij specialisten het gebruik van supplementen ontraden. We hebben het hierbij over de periode in de aanloop naar een operatie en bij zwangerschap en borstvoeding.

Conclusie:

Kurkuma en curcumine bezitten zoals geweten een ongelooflijk breed scala aan gezondheidsvoordelen. Hoewel er gevallen zijn waarin een aantal bijwerkingen van kurkuma zijn gedocumenteerd, is het gebruik over het algemeen veilig en effectief. Er is dus geen enkele reden waarom je enkel van kurkuma als specerij zou genieten want ook als supplement heeft het zijn plaats in het rijtje van de meest krachtige superfoods.

Let wel dat de sleutel tot het verkrijgen van langdurige voordelen van welke superfoods dan ook, dit altijd ligt in een evenwichtig, gevarieerd en gezond eetpatroon en voldoende beweging. Zorgt er daarnaast voor dat je je, voor een optimale werking, ook altijd houdt aan de aanbevolen dosering.

*********************************

Benieuwd geworden naar Kurkuma en wat deze geweldige superfood voor jou kan betekenen? Lees dan nu ook: Kurkuma Turmeric: Alles over dit Superfood. Meer weten over Ayurvedische kruiden in het algemeen, lees dan zeker Onze Top 11 van Ayurvedische kruiden, zoals Shilajit.

 

-7%
7,5024,95

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.