Het tweewaardig ijzer Fe2+, het zogenaamde heem-ijzer, wordt goed door het lichaam opgenomen en zit in vlees. Het driewaardig ijzer Fe3+, het zogenaamde non-heem-ijzer, dat in groenten voorkomt, moet eerst omgezet worden in het tweewaardige ijzer voordat het door het lichaam kan worden opgenomen. Dit gebeurt in een zure omgeving, aangemoedigd door vitamine C
AANBIEDINGEN
AANBIEDINGEN
Algen & Zee
AANBIEDINGEN
Algen & Zee
AANBIEDINGEN
IJzer
Alle capsules
Alle capsules
AANBIEDINGEN
AANBIEDINGEN
IJzer voeding
Waar zit ijzer in?In principe kun je ijzer gewoon uit de dagelijkse voeding halen, mits je voldoende gevarieerd eet. IJzer komt in twee vormen voor; heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer kun je alleen uit dierlijke producten halen, bijvoorbeeld kip, vis en rund. Non-heemijzer komt voor in zowel dierlijke- als plantaardige producten. Daarbij kun je denken aan peulvruchten, brood, noten, volkorenproducten en donkergroene groentes zoals paksoi, andijvie en spinazie. In vleesvervangers, zoals ei, vegetarische burgers en noten, zit alleen non-heemijzer.
Je hebt kans op een ijzertekort als je zwanger bent, borstvoeding geeft of een vrouw bent op vruchtbare leeftijd. Ook vegetariërs en jonge kinderen moeten letten op voldoende inname van ijzer.