Sta je weleens stil bij de gezondheid van je hart? Als dat niet zo is, dan is het moment aangebroken om hier iets aan te veranderen. Hart- en vaatziekten zijn doodsoorzaak nummer 2 in Nederland (1) en niemand is er immuun voor. Zorg dragen voor je hart is essentieel voor een lang en gezond leven.

Hoewel hart- en vaatziekten niet volledig te voorkomen zijn, maakt het eten van de juiste voeding hét verschil. Want in maar liefst 80% van de gevallen is een ongezonde leefstijl de oorzaak van hart- en vaatziekten (2). Deze nieuwsbrief leert je hoe je zorg kan dragen voor je hart met behulp van 5 krachtige superfoods. Ook krijg je van ons een aantal nuttige tips.

Wat zijn de oorzaken van hart- en vaatziekten?

Hart- en vaatziekten kennen verschillende oorzaken. Sommige heb je zelf niet in de hand, zoals je leeftijd, erfelijkheid en geslacht. Op andere heb je dan weer wél invloed. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van hart- en vaatziekten en wat je eraan kan doen:

Te hoge cholesterol

Een hoge cholesterol hangt samen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten (3). De totaal cholesterolwaarde mag niet hoger zijn dan 5 om gezond te zijn. Ook dien je te letten op je LDL-cholesterolwaarde en je triglyceriden.

Dit kun je doen: 

Heb je een hoge cholesterol en wil je deze verlagen of wil je een hoge cholesterol voorkomen? In beide gevallen is gezond eten de oplossing. Een van de beste voedingsmiddelen bij een te hoge cholesterol is avocado. Deze heilzame vrucht is een bron van onverzadigde vetten en vezels die LDL-cholesterol verlagen en gezonde HDL-cholesterol verhogen (4). 

Lees hier meer over tips voor verlagen van cholesterol.

Ook het eten van peulvruchten heeft een gunstig effect. Het zou volgens een studie het LDL-cholesterol in het bloed met 11,8 mg/dl verlagen (5). Verder is het belangrijk dat je de inname van alcohol beperkt (6) en voldoende beweegt.

Overgewicht

Obesitas is een van de grootste gezondheidsproblemen ter wereld en veroorzaakt verschillende andere aandoeningen, zoals een verhoogde bloedsuikerspiegel, een hoge bloeddruk en een hoge cholesterol. Veel van deze aandoeningen zijn op hun beurt een risicofactor voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Lees hier meer over het verlagen van je bloedsuikerspiegel.

Dit kun je doen: 

Overgewicht kent verschillende oorzaken. Sommige mensen hebben hier aanleg voor (7), terwijl andere een eetstoornis of te langzaam werkende schildklier hebben. Wat de oorzaak ook is, het is belangrijk om een gezonde eetstijl aan te nemen. 

Door een poosje te diëten en wat vaker te sporten, kun je de overtollige kilo’s verliezen en zo sneller een gezond gewicht bereiken. Als je het moeilijk vindt om je eetstijl aan te passen, dan kan een diëtiste je hierbij helpen. Let op: eenmaal je een gezond gewicht bereikt hebt, is het belangrijk om gezond te blijven eten.

Stress

Chronische stress veroorzaakt een hoge bloeddruk en verhoogt zo ook de kansen op het krijgen van hart- en vaatziekten. Je lichaam staat bij chronische stress namelijk voortdurend in een vecht-of-vluchthouding, wat zorgt voor een snellere hartslag en samentrekkende bloedvaten

Dit kun je doen: 

Uit onderzoek bleek dat luisteren naar kalmerende muziek in aanvulling op andere bloeddrukverlagende behandelingen kan helpen om je zenuwstelsel te ontspannen (8, 9). Om stress tegen te gaan is het ook van belang om tijdig te ontspannen en niet te overdrijven met werken. Stressvolle werksituaties werken een hoge bloeddruk in de hand (10). Tijdig op vakantie gaan is dus de boodschap.

Te hoge bloeddruk 

Een hoge bloeddruk kan de wanden van je bloedvaten beschadigen, waardoor er cholesterol kan ophopen. De bloedvaten worden nauwer, wat de kans op een hartinfarct en beroerte verhoogt. Er is sprake van een hoge bloeddruk als deze 140/90 of hoger is.

Dit kun je doen: 

Ook om een hoge bloeddruk te voorkomen en verhelpen is een gezonde eetstijl cruciaal. Daarnaast is sporten een van de beste dingen die je kan doen. Door iedere week minstens 150 minuten een gemiddelde inspanning of 75 minuten een intensieve inspanning te doen, kun je je bloeddruk verlagen (11, 12). 

Vermijd ook het gebruik van te veel zout. Volgens diverse studies wordt zout in verband gebracht met een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten, zoals beroertes (13). Hetzelfde geldt voor suiker (14, 15). Uit recent onderzoek van Framingham Women’s Health bleek dat het drinken van slechts één blikje of glas frisdrank per dag al leidt tot een hogere bloeddruk (16).

5X Superfoods die goed zijn voor je hart

Ondertussen ken je enkele belangrijke oorzaken van hart- en vaatziekten en weet je wat je hieraan kan doen. Wij hebben nog een belangrijke tip voor je: eet vaker superfoods. Deze zitten boordevol antioxidanten, mineralen en vitamines en zijn daardoor de ideale remedie voor allerlei kwaaltjes. Elke superfood heeft zijn eigen superkrachten. Dit zijn de beste superfoods voor je hart:

 

  1. Cacao: Extract van Cacao zou volgens een studie het risico op overlijden door hart- en vaatziekten met maar liefst 27% verminderen. Dit komt door de aanwezigheid van epicatechine.

 

  1. Groene thee en koffie: Het drinken van drie kopjes groene thee of koffie per dag houdt je gezond. Zo zou het de kans op hartfalen, beroertes en andere hartziekten verminderen (17). Ook zou cafeïne obesitas helpen bestrijden (18).

 

  1. Chiazaad: Chiazaad bevat Omega 3 vetzuren die bescherming bieden tegen allerlei hart- en vaatziekten (19). Daarnaast bevatten de kleine zwarte zaadjes tal van andere vitamines en mineralen die goed zijn voor je hart, zoals magnesium, ijzer, calcium, kalium en vitamine B1, B2 en B3. 

 

  1. Gember: Ook gember is een superfood die goed is voor je hart en bloedvaten. Uit een studie bleek dat de deelnemers tot 60 jaar die elke dag gember consumeerden 8% minder kans hadden op een hoge bloeddruk en 13% minder kans hadden op hart- en vaatziekten. Bij personen vanaf 60 jaar nam het risico op hart- en vaatziekten met 16% af (20). 

 

  • Hennepzaad: De gezonde vetten en antioxidanten in hennepzaad kunnen bijdragen aan een optimale hartgezondheid en hartziekten helpen tegengaan. Hennepzaad  kan ook helpen bij gewichtsbeheersing, omdat het vele vezels en eiwitten bevat die zorgen voor een verzadigd gevoel.

Ook vitamines zijn essentieel voor een gezond hart

Een andere factor die hart- en vaatziekten kan veroorzaken is homocysteïne (21). Een te hoge homocysteïnespiegel kan ontstaan door een tekort aan micronutriënten, met name vitamine B6 en B12 (22).  Precies daarom kan het gebruik van vitaminesupplementen helpen bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Naast vitamine B6 en B12 is magnesium onmisbaar voor een gezond hart.

Volgens een studie wordt het hebben van een hoge magnesiumspiegel geassocieerd met een lagere kans op hartproblemen (23). Magnesium zit onder andere in noten, avocado, peulvruchten en chocolade. Hoewel je een groot deel uit je voeding kan halen, helpen supplementen je de dagelijks aanbevolen hoeveelheid (350 mg voor mannen en 300 mg voor vrouwen) makkelijker bereiken. 

Wil je magnesium kopen of ben je op zoek naar andere supplementen en superfoods voor je hart? Bij Spiruella vind je wat je nodig hebt! Contacteer ons gerust als je nog vragen hebt of advies wenst.

 

 Koop supplementen en superfoods voor een gezonder hart

PS Wil je meer van deze nuttige gezondheidstips? Houd je mailbox dan in de gaten. Wij sturen je regelmatig nieuwe nieuwsbrieven die vol staan met gezondheidsadvies en tips. Als je niet kan wachten, kun je onze blog bezoeken. 

Wil je meer lezen over het superfood van 2024? Kijk dan eens bij Shilajit.

 

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Bronnen

Kan Avocado gunstig voor hart- en bloedvaten – aHealthylife.nlacao hart- en vaatziekten voorkomen? – aHealthylife.nl

 

Gember: goed voor hart en bloedvaten – Oerkacht | Orthomoleculaire geneeskunde (oerkracht.nl)

 

Risicofactoren – UMC Utrecht

 

Hart- en vaatziekten | Oorzaken en gevolgen | Volksgezondheid en Zorg (vzinfo.nl)

 

Houd uw hart gezond – Healthy-Heart.org

 

15 Natuurlijke manieren om je bloeddruk te verlagen – aHealthylife.nlµ

 

Sterfte naar doodsoorzaak | Volksgezondheid en Zorg (vzinfo.nl)

 

European Guidelines on cardiovascular disease prevention in clinical practice (version 2012) | European Heart Journal | Oxford Academic (oup.com)

 

Alles over cholesterol | Hartstichting

 

Deze groenten houden uw hart gezond | Cardiologie Centra Nederland

 

18 bewezen superfoods voor een gezond hart (optimalegezondheid.com)

 

Coffee and tea on cardiovascular disease (CVD) prevention – PubMed (nih.gov)

 

De grote gezondheidsvoordelen van chiazaad (maar let híerop) | Libelle

 

Hennepzaad: voedzaam superfood – Pit&Pit (pit-pit.com)

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen