Het eten van eiwitten kan je langer een vol gevoel geven en biedt talloze gezondheidsvoordelen, zoals het vergroten van de spiermassa

Eiwit is een van de belangrijkste bouwstenen van je spieren, botten, kraakbeen, huid en bloed, en is essentieel voor bijna alle fysiologische functies van het lichaam. Het consumeren van de juiste hoeveelheid en het juiste type eiwit kan je helpen om je doelen te bereiken.

In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat proteïne doet voor ons lichaam en waarom het zo belangrijk is.

Wat is proteïne? 

Eiwit, of proteïne, is een voedingsstof die je lichaam nodig heeft om te groeien, te herstellen en optimaal te functioneren. Het is belangrijk dat je elke dag voldoende eiwitten binnenkrijgt, en hoeveel je nodig hebt, hangt af van je gewicht, geslacht, leeftijd en gezondheid.

Eiwitten zijn opgebouwd uit bouwstenen die aminozuren worden genoemd. Er zijn ongeveer 20 verschillende aminozuren, waarvan sommige je lichaam zelf kan aanmaken (de niet-essentiële aminozuren) en andere die je uit je voeding moet halen (de essentiële aminozuren). Deze aminozuren zijn cruciaal voor de aanmaak van nieuwe eiwitten, zoals spieren en botten, en voor andere belangrijke verbindingen, zoals enzymen en hormonen. Ze kunnen zelfs dienen als energiebron wanneer dat nodig is.

Voor mij persoonlijk is het bijhouden van mijn eiwitinname essentieel, niet alleen om optimaal te presteren, maar ook om goed te herstellen na iedere intensieve sessie

Beste bronnen van proteïne

Hoogwaardige eiwitbronnen zijn onder andere vis, gevogelte (zoals kip en kalkoen), tofu, eieren en zuivelproducten. Maar we kunnen ook veel eiwitten uit plantaardige bronnen halen, zoals noten, zaden, peulvruchten (bonen, erwten, linzen) en granen (tarwe, rijst, maïs).

Ik beperk mijn vleesconsumptie en geef de voorkeur aan kip, kalkoen, vis en plantaardige eiwitten. Door te kiezen voor een mix van dierlijke en plantaardige eiwitten, zorg ik ervoor dat mijn lichaam alles krijgt wat het nodig heeft om te presteren en te herstellen.

Wat ik wel vermijd, zijn bewerkte vleeswaren zoals bacon, worst en andere vleeswaren. Deze bevatten vaak ongezonde toevoegingen en zijn niet de beste keuze voor onze gezondheid. 

Uiteraard kun je ook kiezen voor plantaardige proteine, zoals Spirulina.

Proteïnen en lichaamsbeweging

Na het sporten is het slim om een portie hoogwaardig eiwit te combineren met een koolhydraatrijke maaltijd. Dit helpt je lichaam om de eiwitbalans op peil te houden. 

Als je intensief sport of spiermassa wilt opbouwen, hoef je geen extra eiwitten te eten. Meer eiwitten betekent niet automatisch meer spiermassa. Het is de stimulatie van je spieren door de lichaamsbeweging die tot groei leidt, zo blijkt uit onderzoek. 

Redenen waarom je meer proteïnen zou moeten eten

Als je op zoek bent naar manieren om je gezondheid te verbeteren en je lichaam in topconditie te houden, kan het bijhouden en eventueel verhogen van je eiwitinname een slimme zet zijn. 

Hier zijn enkele overtuigende redenen waarom je meer proteïnen zou moeten eten:

Vergroot spiermassa en kracht

Eiwit helpt niet alleen bij het behoud van spiermassa, maar bevordert ook spiergroei bij krachttraining. Onderzoek laat zien dat voldoende eiwitinname je spiermassa en kracht vergroot. Daarnaast helpt een hoge eiwitinname om spierverlies tijdens het afvallen te voorkomen.

Verhoogt stofwisseling en vetverbranding

Eiwitten hebben een groter thermisch effect dan vetten of koolhydraten, wat betekent dat je lichaam meer calorieën verbrandt om ze te verteren. Dit kan oplopen tot wel 80-100 extra calorieën per dag! 

Dus als je je stofwisseling een boost wilt geven en wat extra calorieën wilt verbranden, is het toevoegen van eiwitten aan je dieet zeker de moeite waard.

Vermindert eetlust en honger

Eiwitten zijn de meest verzadigende van de drie macronutriënten – vetten, koolhydraten en eiwitten. Onderzoek toont aan dat het verhogen van je eiwitinname van 15% naar 30% van je calorieën ervoor kan zorgen dat je 441 calorieën minder per dag eet, zonder bewuste inspanning.

Goed voor je botten

Eiwitten, inclusief van dierlijke bronnen, zijn goed voor je botten. Mensen die meer eiwitten eten, behouden hun botmassa beter naarmate ze ouder worden en hebben een lager risico op osteoporose en breuken. Veel eiwitten eten en actief blijven helpt om je botten sterk te houden.

Verlaagt je bloeddruk

Een verhoogde bloeddruk kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals hartaanvallen, beroertes en nieraandoeningen. Maar wist je dat een eiwitrijk dieet een verrassend gunstig effect kan hebben op je bloeddruk?

Een ander onderzoek ontdekte dat een eiwitrijk dieet niet alleen de bloeddruk verlaagde, maar ook het LDL (slechte) cholesterol en de triglyceriden verlaagde. Dus, naast het toevoegen van smaak en variatie aan je maaltijden, kan een eiwitrijk dieet ook je hart gezond houden.

Helpt je sneller herstellen van een blessure 

Onderzoek toont aan dat het verhogen van je eiwitinname na een blessure je herstel kan versnellen.

Helpt gewichtsverlies

Een eiwitrijk dieet kan wonderen doen voor gewichtsverlies. Het boost niet alleen je metabolisme en vermindert automatisch je calorie-inname, maar vermindert ook je trek. 

Niet schadelijk voor gezonde nieren

Er bestaat een misvatting dat een hoge inname van eiwitten schadelijk is voor je nieren. Hoewel het verminderen van eiwitinname gunstig kan zijn voor mensen met nierziekten, zijn eiwitrijke diëten niet schadelijk voor mensen met gezonde nieren. Talloze onderzoeken benadrukken dit punt en tonen aan dat een eiwitrijk dieet geen negatieve effecten heeft op mensen zonder nierproblemen. 

Houd je fit ook naarmate je ouder wordt

Naarmate we ouder worden, kunnen onze spieren hun kracht verliezen, wat kan leiden tot problemen zoals sarcopenie. Door simpelweg meer eiwitten te eten, kun je helpen om dit proces te vertragen en je spieren sterk te houden naarmate je ouder wordt.

Conclusie

Het belang van proteïne voor ons lichaam is veelomvattend en cruciaal voor verschillende aspecten van onze gezondheid. Proteïne ondersteunt niet alleen spiergroei en kracht, maar speelt ook een rol bij het herstel na blessures, het behoud van gezonde botten en het verlagen van de bloeddruk. Bovendien kan een eiwitrijk dieet helpen bij gewichtsverlies, het verminderen van eetlust en het behouden van een gezonde stofwisseling. Het is belangrijk op te merken dat een hoge inname van eiwitten niet schadelijk is voor gezonde nieren, en zelfs kan bijdragen aan het behoud van spierkracht naarmate we ouder worden. Kortom, het toevoegen van proteïne aan je dieet biedt talloze voordelen voor een optimale gezondheid en welzijn, ongeacht je leeftijd of doelen!

Shop hier voor de beste hoogwaardige Proteine!

Lees hier meer over Creatine, een perfecte aanvulling op je sporten.

Wil je meer uit je workout halen? Kijk dan ook eens bij de voordelen van Shilajit.

Over de auteur:

Mijn naam is Ambra Marcucci, een freelance copywriter met meer dan 6 jaar ervaring en een PhD in Psychologie. 
Ik speel American football op het hoogste niveau in Amerika, en flag football voor het Italiaanse nationale team (ik heb twee nationaliteiten!).
Naast deze activiteiten, draag ik ook mijn steentje bij als bestuurslid van de AFBN, waar ik help bij de ontwikkeling van American football in Nederland.
Verder ben ik een sport agent in spe! 

Zoals je je wel kunt voorstellen, is mijn dagelijkse leven een uitdagende, maar opwindende reis, waar ik op diverse vlakken veel leer. 
 
Als vast onderdeel van mijn routine, ben ik bovendien altijd bezig met mijn gezondheid en welzijn, om zowel op het veld als daarbuiten mezelf van de beste kant te laten zien. Leuk dat jullie mijn activiteiten hier op Spiruella volgen!

Mocht je me ook willen volgen op social media, dan kun je hieronder mijn handles vinden:
IG: @ambramarcucci, Linkedin: https://www.linkedin.com/in/ambra-marcucci/, Linktree: https://linktr.ee/ambramarcucci.
Vragen of feedback? Stuur me gerust een berichtje!Sportieve groetjes,
Ambra

 

 

 

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

 

 

 

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen