Ben jij ook zo dol op de frisse en pittige smaak van gember? Dan hebben wij goed nieuws: deze specerij heeft talloze gezondheidsvoordelen. Zo helpt gember bij het tegengaan van reisziekte, het verhogen van je metabolisme en het versterken van je immuunsysteem. Wil je weten wat gember nog meer doet voor je gezondheid? In deze nieuwsbrief vertellen wij je er alles over. 

Wat is gember?

Gember werd meer dan 5.000 jaar geleden voor het eerst ontdekt in India en wordt vooral gebruikt voor het op smaak brengen van gerechten. Het is een wortelknol afkomstig van de gemberplant. De smaak van gember is citrusachtig en scherp, voornamelijk als het rauw gebruikt wordt.

Gember is ook een superfood, wat betekent dat het een hoge concentratie aan gezonde voedingsstoffen bevat. De geneeskrachtige werking van gember is vooral te danken aan de aanwezigheid van meer dan 400 actieve plantenstoffen (1).

Gember: een schat uit de natuur

Naast het feit dat gember erg lekker is, heeft deze specerij ontzettend veel voordelen voor de gezondheid. Zoveel zelfs, dat het moeilijk is om ze hier allemaal op te sommen. De belangrijkste wetenschappelijk bewezen voordelen van gember zijn de volgende: 

 

  • Helpt bij misselijkheid: Gember normaliseert de samentrekkingen van de maag en slokdarm bij braakneigingen (2,3,4). Als jij je om wat voor reden dan ook misselijk voelt, kan het dus helpen om gemberthee te drinken.
  • Verhoogt het metabolisme: Wil je graag een aantal kilo’s verliezen? Dan is gember ideaal. Volgens onderzoek zou gember namelijk je metabolisme verhogen, omdat het de productie van spijsverteringsenzymen stimuleert en ontstekingen in de darmen vermindert (5).
  • Helpt mogelijk kanker voorkomen: De gingerolen in gember verminderen de kans op het ontstaan van een tumor. Gember biedt mogelijk bescherming tegen verschillende soorten kanker, waaronder dikkedarm-, borst-, alvleesklier- en leverkanker (6, 7,8, 9, 10).
  • Verkleint de kans op ontstekingen: Gember is een natuurlijke ontstekingsremmer (11, 12). Hierdoor heeft de wortelknol ook een positief effect op chronische ontstekingsziekten, zoals lupus en de ziekte van Crohn.
  • Versterkt het immuunsysteem: Gember bevat antioxidanten die je immuunsysteem kunnen versterken (13). Ben je al ziek, dan helpt gember je om sneller te genezen.
  • Verlaagt je cholesterol: Een te hoge cholesterol is niet zonder gevaar voor jouw gezondheid. Daarom is het belangrijk om hier zo snel mogelijk iets aan te doen. Een van de gezondste, makkelijkste en meest natuurlijke manieren om je cholesterolgehalte te verlagen is door regelmatig gember te nuttigen (14).
  • Verdunt je bloed: Doordat gember een natuurlijke bloedverdunner is, verlaagt deze specerij ook het risico op een hartinfarct, beroerte, longembolie en trombosebeen. Let op: door het antistollingseffect is het belangrijk om voorzichtig om te gaan met gember als je bloedverdunners neemt.
  • Verbetert de hersenfunctie: Een van de krachtigste voordelen van gember is dat het de hersenen kan beschermen tegen neurodegeneratieve aandoeningen zoals alzheimer (15, 16).
  • Verlicht menstruatiepijn: Een groot voordeel voor vrouwen die last hebben van een pijnlijke menstruatie: gember verlicht menstruatiepijn. Een studie toonde zelfs aan dat het gebruik van gember even doeltreffend was als het gebruik van Ibuprofen bij een pijnlijke menstruatie (17).
  • Afrodisiac: Gember staat bekend als een natuurlijke lustopwekker.

 

Ayurvedisch Indiase Geneeswijze

Gember (Ginger) poeder biologisch

9,5016,50

Wist je dit al over gember?

  • Het ideale middel tegen een kater: Heb je een beetje te diep in het glas gekeken tijdens een feestje? Maak je dan geen zorgen over de volgende dag. Als je gemberthee drinkt, is je kater zo voorbij. 
  • Schillen is niet nodig: Niet iedereen weet dat je gember eigenlijk niet hoeft te schillen. Eet de schil gerust op als je wil. Je kan het bijvoorbeeld toevoegen aan een marinade.

 

  • Lang houdbaar: Wil je gember zo lang mogelijk bewaren, dan kun je hem het best raspen en vervolgens in een bakje in de diepvries plaatsen. Afgedekt in de koelkast blijft gember zo’n 3 tot 4 weken goed.

 

  • Warmte beïnvloedt de smaak: Rauwe gember is heel wat scherper van smaak dan gekookte gember. Hoe langer je gember kookt, hoe zoeter deze wordt.

Eindeloze manieren om gember te gebruiken

Er zijn heel wat voedingsmiddelen die goed voor je zijn, maar ze zijn niet allemaal even makkelijk te gebruiken en combineren. Een groot voordeel van gember is dat je het niet alleen vers maar ook in poedervorm  en zelfs in capsules kan kopen. Zo is er voor ieder wat wils. Bovendien is gember eenvoudig te combineren met heel wat verschillende smaken, van hartig tot zoet. 

Een van de makkelijkste manieren om voldoende gember te consumeren, is door gemberthee te drinken. Die maak je door gember te snijden of raspen en vervolgens te laten intrekken in heet water. Je kan gember ook makkelijk toevoegen aan je sapjes of smoothies. Maak je liever een lekker gerecht met gember? Probeer deze dan eens:

  • gevulde forel met gembersaus
  • spruitjes met gember en shiitakes
  • geroerbakte kip met gember
  • koude wortelsoep met gember en koriander
  • gembercake

Tip: Gember past perfect bij lichtzoete voedingsmiddelen, zoals pompoen en wortel. Daarnaast is het goed te combineren met andere specerijen, waaronder anijs en chilipeper. 

Hoeveel gember moet je gebruiken voor het beste resultaat?

Als je optimaal wilt profiteren van de heilzame werking van gember is het belangrijk dat je er voldoende van gebruikt. Doorgaans wordt een dosering tussen de 1 en 4 gram aangeraden. 

De ideale hoeveelheid gember hangt echter af van een aantal factoren. Ben je erg misselijk, dan gebruik je best 3 tot 4 gram. Als je zwanger en misselijk bent, houd je je weer beter aan 1 gram. Neem ook nooit meer dan 6 gram om bijwerkingen, zoals diarree en brandend maagzuur te voorkomen (18).

Gember kopen bij Spiruella

Wil je gember kopen? Bij Spiruella kun je rekenen op de beste kwaliteit. Al onze producten zijn gecontroleerd en voldoen aan de hoogste eisen en richtlijnen van de Europese Voedsel & Warenautoriteit. Zo ben je zeker dat je optimaal kan genieten van de vele gezondheidsvoordelen. Je hebt bovendien de keuze uit gember in poedervorm en capsules. 

In onze online natuurwinkel zijn nog tal van andere superfoods verkrijgbaar die rijk zijn aan vitamines en mineralen, waaronder Chlorella en Ashwagandha. Net zoals gember hebben ze ontzettend veel voordelen voor je lichamelijke, spirituele en geestelijke gezondheid. Wil je meer over weten over onze superfoods of heb je hulp nodig bij het maken van een keuze? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

Ayurvedisch Indiase Geneeswijze

Gember (Ginger) poeder biologisch

9,5016,50

PS Houd je mailbox in de gaten als je benieuwd bent naar de geneeskrachtige werking van andere superfoods en supplementen. Liever niet wachten? Bezoek dan onze blog voor meer info en, tips. Of schrijf je in voor de Nieuwsbrief.

 

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Bronnen

Gember: 6 redenen waarom het zo gezond is (tasteup.be)

 

https://njam.tv/blog/gek-op-gember-10-weetjes-voordelen-en-recepten

 

https://www.jan-magazine.nl/health/a23332363/gember-gezond/

 

https://insight.jci.org/articles/view/172011

 

https://www.ahealthylife.nl/7-indrukwekkende-voordelen-van-het-combineren-van-knoflook-en-gember/

 

https://www.ahealthylife.nl/de-12-gezondheidsvoordelen-van-gember/

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4755634/

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25848702/

 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29393665/

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5527238/µ

 

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen