Wist je dat het geheim voor een sterk immuunsysteem op je bord ligt?

Door regelmatig voedzame superfoods te eten die boordevol vitamines en mineralen zitten, kun je je afweersysteem een flinke boost geven.

Immuniteit is altijd belangrijk, maar het wordt echt een hot topic tijdens de koude seizoenen. Het goede nieuws is dat je door een gezonde levensstijl en de juiste voeding je immuunsysteem sterk en veerkrachtig kunt houden, het hele jaar door.

Welke superfoods zijn de helden van je immuunsysteem? Hoe kun je deze superfoods integreren in je dagelijkse leven? Het is makkelijker (en lekkerder) dan je denkt!

Waarom is voeding belangrijk voor je immuunsysteem?

Stel je immuunsysteem voor als een onzichtbaar leger dat constant voor je vecht. Net als elk ander leger heeft het brandstof nodig om sterk en alert te blijven. Die brandstof? Voeding!

Voeding speelt een cruciale rol bij het beïnvloeden van je immuunsysteem en bepaalt hoe effectief je lichaam zich kan verdedigen tegen schadelijke ziekteverwekkers. Volgens Gary E. Deng (MD, PhD), een specialist in integratieve geneeskunde, hebben immuuncellen specifieke voedingsstoffen nodig om goed te functioneren.

Door je lichaam te voorzien van de juiste voeding, geef je je immuunsysteem de kracht om elke dag zijn werk te doen.

Wat voor voeding dan precies?

Volgens de Academy of Nutrition and Dietetics ligt het geheim in een voedingsplan dat eigenlijk heel bekend klinkt.

Begin met veel fruit en groenten. Deze powerhouses zitten boordevol vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten die je immuuncellen nodig hebben om op hun best te presteren. 

Maar vergeet de probiotica niet – de goede bacteriën die je darmen gezond houden en daarmee je immuunsysteem ondersteunen. Deze vind je in yoghurt, zuurkool en andere gefermenteerde producten. En dan hebben we nog de magere eiwitten, essentieel voor het opbouwen en herstellen van lichaamsweefsel. Of je nu kiest voor dierlijke bronnen zoals kip en vis, of plantaardige opties zoals bonen en noten, je immuunsysteem zal je dankbaar zijn.

Welke voeding vermijden?

Ultra-bewerkte en geraffineerde voedingsmiddelen, zoals snacks en fastfood, missen vaak essentiële voedingsstoffen die het immuunsysteem nodig heeft, zoals vezels, vitamines en mineralen. Door te veel van deze voedingsmiddelen te consumeren, kan dat leiden tot oxidatieve stress en ontstekingen in je lichaam, waardoor je immuunsysteem wordt belast. Hoewel je nog steeds af en toe kunt genieten van traktaties zoals ijs en friet, is het verstandig om dit niet te vaak te eten om je immuunsysteem optimaal te ondersteunen.

Naast gezonde voeding zijn er nog andere belangrijke factoren voor een sterk immuunsysteem. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je stress onder controle houdt, genoeg slaapt en fysiek actief blijft.

10 Superfoods die je immuunsysteem boosten

Benieuwd welke superfoods je immuunsysteem een flinke boost kunnen geven? Hier zijn tien krachtige voedingsmiddelen die je helpen om gezond en sterk te blijven:

Knoflook

De meesten van ons gebruiken knoflook in de keuken omdat het een heerlijke smaak aan voedsel geeft. Maar knoflook wordt ook al jarenlang gebruikt voor medicinale doeleinden. Het staat bekend om zijn vermogen om infecties te bestrijden en kan zelfs gunstig zijn voor mensen met hoge bloeddruk.

Een ander voordeel van knoflook is dat het een prebioticum is, wat betekent dat het de groei en activiteit van gunstige probiotische bacteriën in de darmen kan ondersteunen. Knoflook bevat allicine, een stof waarvan onderzoek heeft aangetoond dat het de activiteit van immuun-T-cellen kan stimuleren.

Je kunt knoflook in bijna elk recept verwerken, dus probeer het zo vaak mogelijk te gebruiken. Als je echter niet zo dol bent op de smaak, kun je ook knoflooksupplementen vinden om van de voordelen te profiteren.

Spinazie

Spinazie is niet alleen een geweldige bron van vitamine C, maar zit ook boordevol antioxidanten en bèta-caroteen. Deze voedingsstoffen spelen een belangrijke rol bij het bestrijden van infecties en ondersteunen daarmee ons immuunsysteem. Het is het gezondst om spinazie zo min mogelijk te koken, omdat het op die manier de meeste voedingsstoffen behoudt. Aan de andere kant kan licht koken ervoor zorgen dat ons lichaam vitamine A beter kan opnemen uit spinazie.

Gember

Gember staat bekend om zijn ontstekingsremmende eigenschappen en kan helpen bij het verzachten van een zere keel. Bovendien wordt gember gebruikt om chronische pijn te verlichten en kan het helpen bij het verlagen van cholesterol

Een eenvoudige manier om van de voordelen van gember te genieten, is door gemberthee te maken. Snijd hiervoor wat verse gember in dunne plakjes en voeg deze toe aan kokend water, samen met wat honing en eventueel een theezakje. Gemberpoeder is natuurlijk ook een optie.

Yoghurt

Yoghurt heeft van nature vitamine D, wat ook een belangrijke vitamine is voor het immuunsysteem. Als je graag yoghurt eet, let dan bij je volgende bezoek aan de supermarkt op het label om te zien of er ‘levende en actieve culturen’ in zitten. Griekse yoghurt is hiervan een goed voorbeeld.

Kies bij voorkeur voor ‘naturel’ yoghurt in plaats van varianten met toegevoegde smaakjes en suiker. Je kunt gewone yoghurt eventueel zoeter maken met vers fruit, honing, ahornsiroop of stevia. 

Begin je dag met yoghurt, voeg het toe aan havermout of smoothies, of gebruik het zelfs als vervanger voor zure room op taco’s.

Kurkuma

Kurkuma, een fel gele specerij, wordt al eeuwenlang gebruikt vanwege zijn ontstekingsremmende eigenschappen, vooral bij de behandeling van aandoeningen zoals artrose en reumatoïde artritis.

Onderzoek suggereert dat hoge concentraties curcumine, het actieve bestanddeel in kurkuma, kunnen helpen bij het verminderen van door inspanning veroorzaakte spierschade en het versterken van het immuunsysteem. Hoewel er meer onderzoek nodig is, kunnen supplementen een handige manier zijn om kurkuma aan je dieet toe te voegen.

Tip: probeer eens Golden Milk!

Zonnebloem pitten

Zonnebloempitten zijn rijk aan voedingsstoffen, waaronder magnesium, vitamine B6 en E en selenium. Vitamine E ondersteunt de werking van het immuunsysteem, terwijl magnesium een bondgenoot voor je zenuwstelsel is.

Amandelen

Noten, zoals amandelen, zijn ook voorzien van veel vitamine E. Met slechts een half kopje van deze knapperige lekkernijen – zo’n 46 hele amandelen – heb je al bijna je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid binnen. 

Ik ben dol op amandelen en neem iedere dag een handje vol als snack of gooi het door mijn protein shake ter afwisseling van pindakaas.

Groene thee

Groene thee zit boordevol flavonoïden, een soort antioxidanten. Ook heeft groene thee een hoog gehalte aan epigallocatechin gallate (EGCG), een andere krachtige antioxidant. EGCG heeft mogelijk antivirale eigenschappen die het immuunsysteem ondersteunen, zo blijkt uit onderzoek. Groene thee kun je zowel koud als warm drinken, en zelfs toevoegen aan smoothies voor een ‘twist’!

Bonus tip: voeg honing toe aan je groene thee. Naast dat het de thee zoeter maakt, heeft het ook antimicrobiële eigenschappen die je immuunsysteem nog verder ondersteunen.

Citrus vruchten

De meeste citrusvruchten bevatten veel vitamine C. Vitamine C stimuleert de productie van witte bloedcellen, die essentieel zijn voor het bestrijden van infecties. Omdat je lichaam deze vitamine niet zelf aanmaakt of opslaat, is het belangrijk om dagelijks vitamine C binnen te krijgen om gezond te blijven.

Voorbeelden van citrusvruchten: grapefruit, sinaasappels, mandarijnen, citroenen en limoenen. Om van de voordelen van deze vruchten te genieten, kun je ze toevoegen aan water, aan salades of in smoothies voor een tropisch tintje!

Papaja

Wist je dat één kleine papaja 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C bevat? Papaja’s hebben bovendien papaïne – dat ontstekingsremmend werkt – maar ook behoorlijk veel kalium, magnesium en foliumzuur, die allemaal goed zijn voor je gezondheid.

Andere superfoods zijn onder andere champignons, broccoli, blauwe bessen, kiwi’s en rode paprika’s.

Conclusie

Verse voedingsmiddelen kunnen ons lichaam voorzien van de voedingsstoffen die ons immuunsysteem nodig heeft om goed te functioneren. 

Terwijl je geniet van je dagelijkse portie knoflook in je favoriete gerechten, of een lekkere kop groene thee, weet dan dat je niet alleen je smaakpapillen verwent, maar ook je gezondheid ondersteunt. En met deze tien superfoods aan je zijde, ben je klaar om elk seizoen te trotseren met een sterk en veerkrachtig immuunsysteem!

Maar het is belangrijk om te onthouden dat alleen een gevarieerd dieet niet genoeg is om ons gezond te houden. Ook regelmatige lichaamsbeweging en het beperken van stress of schadelijke gewoonten, zoals roken en overmatig alcoholgebruik, zijn van vitaal belang.

Over de auteur:

Mijn naam is Ambra Marcucci, een freelance copywriter met meer dan 6 jaar ervaring en een PhD in Psychologie. 
Ik speel American football op het hoogste niveau in Amerika, en flag football voor het Italiaanse nationale team (ik heb twee nationaliteiten!).
Naast deze activiteiten, draag ik ook mijn steentje bij als bestuurslid van de AFBN, waar ik help bij de ontwikkeling van American football in Nederland.
Verder ben ik een sport agent in spe! 

Zoals je je wel kunt voorstellen, is mijn dagelijkse leven een uitdagende, maar opwindende reis, waar ik op diverse vlakken veel leer. 
 
Als vast onderdeel van mijn routine, ben ik bovendien altijd bezig met mijn gezondheid en welzijn, om zowel op het veld als daarbuiten mezelf van de beste kant te laten zien. Leuk dat jullie mijn activiteiten hier op Spiruella volgen!

Mocht je me ook willen volgen op social media, dan kun je hieronder mijn handles vinden:
IG: @ambramarcucci, Linkedin: https://www.linkedin.com/in/ambra-marcucci/, Linktree: https://linktr.ee/ambramarcucci.
Vragen of feedback? Stuur me gerust een berichtje!Sportieve groetjes,
Ambra

 

 

 

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

 

 

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen