superfoods rijk aan vitamine C

Van de vitamines is vitamine C zonder twijfel de bekendste. Helaas kunnen we op bepaalde momenten tekorten opbouwen aan vitamine C. Daarom is de inname van extra vitamine C geen overbodige luxe. Daarbij kunnen een aantal superfoods rijk aan vitamine C reuzegoed van pas komen.

In dit blogartikel duiken we samen met jou in de boeiende wereld van de vitamine C. We bespreken waarom vitamine C zo belangrijk is en wat de mogelijke gevaren van een vitamine C tekort zijn. Verder verdiepen we ons in 5 krachtige superfoods die gekend staan als natuurlijke vitamine C bommen.

Waarom is vitamine C zo belangrijk?

We kennen vitamine C ook als ascorbinezuur. Het heeft vele functies in het menselijk lichaam. Zo staat het in voor de vorming en de bescherming van het bindweefsel in onze huid, bloedvaten, botten, tanden en huid.

Daarnaast draagt vooral de krachtige werking als antioxidant bij tot de populariteit van deze vitamine. Vitamine C ruimt als geen andere vrije radicalen op die oxidatieve stress veroorzaken in ons lichaam. Dit verklaart ook meteen waarom het gebruik ervan om onze immuniteit te boosten zo wijd en zijd verspreid is.

immuniteit boosten

Maar daar stopt het niet want vitamine C heeft nog vele andere voordelen voor ons lichaam, met name:

  • Het activeert je natuurlijke energie doordat het de werking van sommige enzymen in ons energiemetabolisme stimuleert.
  • Het verbetert de opname van ijzer in ons bloed. Ijzer speelt een essentiële rol bij het zuurstoftransport in ons bloed. Daardoor kan vitamine C effectief vermoeidheid helpen oplossen.
  • Vitamine C verbetert de haargroei en stimuleert het behoud van een gezonde huid.
  • Het draagt bij tot een betere concentratie en versterkt ons leervermogen en geheugen.
  • Vitamine C is belangrijk voor een goed functionerend zenuwstelsel. Het is onmisbaar bij de productie van sommige neurotransmitters en bepaalde receptoren ervan.

Hoe herken je een vitamine C tekort?

Wanneer je een vitamine C tekort opbouwt, kan dit tot allerlei onaangename gevolgen leiden. Je kan last krijgen van vermoeidheid en algemene zwakte. Bovendien kunnen allerlei aandoeningen en kwalen die met de gezondheid van het bindweefsel te maken hebben de kop opsteken. Denk hierbij aan tandvleesontsteking en inwendige bloedingen. Ernstige tekorten kunnen zelfs leiden tot het ontstaan van scheurbuik maar gelukkig is dit zeer zeldzaam.

Er valt dus wel wat te zeggen voor de inname van extra vitamine C. We pleiten voor alle duidelijkheid niet voor supplementen op basis van synthetische vitamine C. Niets gaat boven natuurlijke bronnen van vitamine C, en het goede nieuws is dat die talrijk zijn. De beste, je raadt het misschien al, zijn een aantal fenomenale superfoods!

Top 5 superfoods rijk aan vitamine C

1. Camu camu, de fabelachtige bes uit het Amazonegebied

Camu camu is een mysterieuze struik uit het Amazone gebied. Hij heeft de laatste jaren stormenderhand de markt van de natuurlijke vitamine C supplementen veroverd. De overigens erg zure bessen van deze struik zitten boordevol vitamine C.

Tegenwoordig heb je hoe langer hoe meer plantages waar camu camu wordt geteeld. Na de oogst start het vriesdrogen van de pulp uit de vrucht. Zo krijgen we het poeder dat we als supplement kunnen aanschaffen om onze gezondheid een boost te geven.

Camu camu bestaat voor maar liefst 13% uit vitamine C. Het bevat daarnaast ook in hoge mate heel wat andere essentiële voedingsstoffen. Denk hierbij aan vitamine B1 en B2, calcium, kalium, ijzer en fosfor.

Lees hier meer over de voordelen van de vitamine C-bom Camu camu.

2. Acerola, een topper onder de superfoods rijk aan vitamine C

Acerola is een bes, net als de meeste superfoods die we hier de revu laten passeren. De bes heeft een waanzinnig hoog gehalte aan vitamine C, maar liefst meer dan 30 keer dat van de sinaasappel. Dat maakt deze bes tot één van de rijkste bronnen van vitamine C op aarde.

acerola

Tegelijkertijd is acerola veel meer dan een vitamine C bom. Er zitten ook heel wat andere vitamines in, onder andere vitamine A, B1, B2 en B3. Vooral vitamine A is ook overvloedig aanwezig in Acerola. Het bevat tot slot ook massa’s voedingsstoffen en mineralen als ijzer, fosfor, magnesium en calcium.

Gebruik het poeder als een verrijking voor je smoothies en desserts. Of strooi het over je havermout of yoghurt bij het ontbijt. Een frisse start van je dag gegarandeerd!

Ontdek hier de top-7 voordelen van acerola.

3. Amla, een naam al seen klok in de Ayurveda

Amla, ook wel de Indische kruisbes genoemd, is een vaste waarde in de Ayurvedische geneeskunde. De plant staat het meest bekend wegens zijn ondersteunende functie voor onze immuniteit.

Hij is rijk aan vitamine C maar ook aan antioxidanten. Deze beschermen ons van binnenuit doordat ze de schadelijke effecten van de vrije radicalen teniet doen. Amla werkt van binnenuit doordat het de bloedvaten sterker maakt. Verder reguleert het ook onze cholesterol waardoor het risisco op het ontstaan van hart- en vaatziekten vermindert.

amla indische kruisbes

Amla is één van de rijkste bronnen van vitamine C. Ze bevatten meer dan 20 keer zoveel vitamine C als een sinaasappel. Daarnaast bevatten ze naar verhouding ook erg veel vitamine A, E, ijzer en calcium.

Lees over de vele voordelen die amla bes te bieden heeft.

4. Baobab, een levensboom in de echte zin van het woord

De Baobab is een mythische boom die in Afrika, maar ook in Australië en Zuid-Oost Azië groeit. Hij staat beter bekend als de ‘Levensboom’ wegens een aantal enorm tot de verbeelding sprekende eigenschappen.

Zo bestaan hun stammen voor meer dan 80% uit water. Ze creëren ook een uniek ecosysteem dat voldoende water en voeding biedt voor allerlei diersoorten die ervan afhankelijk zijn. Verder kunnen ze ook gemakkelijk tot 1000 jaar oud worden.

baobab boom

De vrucht van de Baobab zelf is enorm rijk aan vitamine C. Het bevat tot 10 keer meer vitamine C dan sinaasappelen, en 6 keer meer kalium dan bananen. Geen wonder dat de boom zo veel wonderen doet voor ons immuunsysteem, onze spijsvertering en onze huid.

Ontdek hier op welke manieren je baobob poeder creatief kan gebruiken.

5. Maqui, nog een krachtpatser uit Zuid-Amerika

Deze bijzondere paarskleurige bes groeit in Zuid-Amerika in het wild. Wat betreft de vorm hebben ze wat weg van blauwe bessen. De meeste bessen zijn rijk aan antioxidanten maar de Maquibes scoort wat dat betreft het hoogst.

Een studie uit 2015 toonde aan dat Maqui enorm effectief is bij de bestrijding van vrije radicalen. Daardoor helpt het bij de preventie tegen allerlei chronische en degeneratieve ziekten.

Tot slot, maqui is rijk in ijzer, calcium en vitamine C. Met slechts 18 gram per dag kom je al aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Dit is bijvoorbeeld 4,5 keer zo veel dan bij blauwe bessen.

************************************************

Als je meer wil weten over een andere belangrijke vitamine, lees dan Hoe een vitamine B12 tekort herkennen en ermee omgaan. Of ontdek hier meer over vitaminen en waar ze goed voor zijn.

Meer weten over Superfoods die je kunnen helpen met het verbeteren van je lichamelijke en geestelijke gezondheid? Lees dan nu ook: Spirulina en Chlorella: Wat is het Verschil en Wat is Beter? of onze 9 tips om je weerstand te verbeteren!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.