Astragalus membranaceus is een adaptogeen kruid met een rijke traditie afkomstig uit China. Daar zet het men al duizenden jaren in voor de algehele weerstand, meer energie en innerlijke rust. Ook in de Ayurvedische geneeskunde heeft het een vaste plaats verworven ter preventie van allerlei verschillende klachten.
Maar verdient deze plant, met een ietwat vreemde naam, zijn plaats binnen het rijtje van meest krachtige superfoods? Op die vraag gaan we in deze blog dieper in. Ook vertellen we wat astragalus precies is en bespreken we naast de soms verrassende voordelen ook de mogelijke bijwerkingen en contra-indicaties. Tot slot hebben we ook over hoe je het precies kan gebruiken.
Als je dus wil weten waarom het steeds meer aan belangstelling wint bij superfood liefhebbers, lees dan verder en ontdek de antwoorden op de meest gestelde vragen over deze opmerkelijke plant.
Wat is astragalus?
De naam van de plant in het Chinees luidt, hunag qi, wat “gele leider” betekent. Die naam duidt op de gele kleur van de wortel, het deel van de kruid dat men gebruikt voor het supplement. Overigens zijn er meer dan 2000 soorten maar men gebruikt zo goed als alleen de astragalus membranaceus als kruid.
De plant groeit in China, Mongolië en Siberië. Hij gedijt het best op droge, zanderige bodem. Verder behoort hij tot de familie van de vlinderbloemen en heeft hij gele, witte of crèmekleurige bloemen.
Ayurvedisch Indiase Geneeswijze
Welke belangrijke voedingsstoffen bevat Astragalus?
- alkaloïden
- polysachariden
- glycosiden
- flavanoïden
- fytosterolen
- aminozuren
- mineralen
- saponinen
- triterpenoïden
De top 7 voordelen van astragalus
Het meest actieve bestanddeel van de plant is astragaloside IV (AS-IV). Volgens meerdere studies vertoont het een groot potentieel en kan men het gebruiken bij allerlei klachten. Hieronder de belangrijkste:
- Ondersteunt de immuniteit
- Goed voor de natuurlijke weerstand*
- Ondersteunt het energielevel*
- Biedt ondersteuning bij vermoeidheid *
- Draagt bij aan een normale stress-respons*
- Ondersteunt de bloeddruk
- Draagt bij aan de normale werking van hart en bloedvaten
****************************
*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.
In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!
****************************
Wat zijn de mogelijke bijwerkingen/contra-indicaties van Astragalus?
Bij normaal gebruik zijn er geen bijwerkingen vastgesteld. Bij hoge dosissen echter wel. Zo waren er mensen die klaagden over hoofdpijn, moeheid, huiduitslag, jeuk, misselijkheid en diarree.
Daarnaast zijn er tot nu toe geen ernstige bijwerkingen gemeld na het gebruik van astragalus. Het is dan ook meestal volstrekt veilig het te gebruiken. Er zijn wel een paar uitzonderingen waarbij men het gebruik sterk afraadt.
- zwangere vrouwen en kinderen
- bij auto-immuunziektes zoals lupus, reuma en MS. De plant kan namelijk je immuunsysteem activeren. Ook mensen die medicijnen gebruiken om hun immuunsysteem te onderdrukken gebruiken de plant beter niet.
- bij gebruik van bloedverdunners
- bij orgaantransplantaties
Een natuurlijk product kan soms een onbedoelde reactie uitlokken in combinatie met andere producten of medicijnen. Overleg daarom altijd met je dokter voor je ervoor kiest om het te gebruiken.
Hoe kan je Astragalus het beste gebruiken?
Je kunt dus met een gerust hart stellen dat Astragalus een echte superfoods is! Onthoud echter dat wel dat de sleutel tot het verkrijgen van langdurige voordelen van welk voedsel dan ook, altijd ligt in een evenwichtig, gevarieerd en gezond eetpatroon en voldoende beweging. Zorgt er daarnaast voor dat je je, voor een optimale werking, ook altijd houdt aan de aanbevolen dosering.
Voeg 2 gram Astralagus poeder per dag (ongeveer 1 theelepel) toe aan een drankje, yoghurt of desserts, smoothie, water. Het is perfect als kruidenthee. Om de werking van Astralagus te versterken wordt Astralagus vaak gecombineerd met andere adaptogenen zoals ashwaganda of koreaanse panax ginseng.
Je kan op meerdere manieren gebruik maken van de voordelen die deze plant biedt. De meest gebruikte zijn:
- de wortel
- in poedervorm
- tincturen
- tabletten of capsules
- thee
Conclusie:
De naam en faam van dit kruid is onbetwist want culturen in het Oosten gebruiken astragalus al duizenden jaren om zijn geweldige werking. Bovendien zien ook de wetenschappelijke studies die recent plaatsvonden na dit kruid er zeer veelbelovend uit.
De brede en sterke werking van deze krachtpatser uit de Chinese geneeskunde heeft dan ook al velen verleid om het toe te voegen aan hun lijstje favoriete superfoods. Om de werking van Astralagus nog verder te versterken wordt Astralagus bovendien vaak gecombineerd met andere adaptogenen zoals ashwaganda of koreaanse panax ginseng.
AANBIEDINGEN
Ayurvedisch Indiase Geneeswijze
Adaptogenen
*********************************
Als je meer wil weten over de krachtige werking van een ander adaptogeen uit het Oosten? Lees dan zeker ook de blog Bacopa Monnieri (Brahmi) – Werking En Top 10 Voordelen. Of wil je ontdekken welke Zuid-Amerikaanse adaptogeen je wellicht kan ondersteunen? Lees dan: Maca, de Peruviaanse alleskunner onder de Superfoods.
Boost je gezondheid & energie met superfoods