Hoe gezond is jouw brein? Gezonde hersenen zijn niet vanzelfsprekend. Heel wat mensen krijgen vroeg of laat te maken met een hersenaandoening. Zo krijgt 1 op de 5 mensen in zijn leven dementie (1). Erfelijkheid speelt daarbij een grote rol, maar er zijn ook een aantal dingen die je zelf kan doen om je kans op deze en andere hersenaandoeningen te verkleinen. Met de tips in deze nieuwsbrief zorg je voor een optimale hersengezondheid.

Daarom is het zo belangrijk om je hersenen gezond te houden

Je hersenen zijn volgroeid rond het 25ste levensjaar. Dat wil echter niet zeggen dat ze niet meer veranderen. De hersenen zijn kneedbaar en voortdurend in beweging. Deze plasticiteit vermindert met de leeftijd, maar verdwijnt nooit. 

Ook als je ouder bent, verandert je brein door de nieuwe verbindingen tussen hersencellen. En je hersenen kunnen eenvoudiger nieuwe verbindingen maken als ze gezond zijn (2). Precies daarom is het belangrijk om aan je hersengezondheid te blijven werken.

Hoe herken je een goede hersengezondheid?

Als je gezonde hersenen hebt, dan kun je je beter concentreren, beter slapen en voel je je meer ontspannen. Merk je dat je vergeetachtig bent, slechts slaapt of concentratiestoornissen hebt? Dan kan dit betekenen dat je je hersenengezondheid moet verbeteren. Dit kun je doen op iedere leeftijd. 

Je begint het best met het werken aan je hersengezondheid vanaf 30 jaar, omdat je hersenvolume vanaf deze leeftijd afneemt. Als je ouder bent dan 50 jaar, dan is het nog belangrijk om te werken aan je hersengezondheid. Vanaf deze leeftijd gaan bepaalde functies namelijk minder goed. Zo kan het lastiger zijn om jezelf iets nieuws te leren of om op een naam te komen.

Bouw cognitieve reserve op en houd je brein jong

Als je werkt aan je hersengezondheid, bouw je cognitieve reserve op. Met cognitieve reserve kunnen je hersenen compenseren voor schade. Zo kun je langer op hetzelfde niveau presteren en blijven je hersenen dus langer jong. 

Hoewel cognitieve reserve niet letterlijk kan voorkomen dat je hersenen verouderen, kan het de klachten die bij veroudering horen, zoals vergeetachtigheid en trager denken, uitstellen. Niet iedere persoon heeft evenveel cognitieve reserve. Maar je kan de reserve die je hebt wel je hele leven lang groter maken.

Brain food: dit is het beste voedsel voor je hersenen 

Een van de beste manieren om je hersenen gezond te houden is door hersenvoedsel te eten. Dit zijn voedingsmiddelen die speciale voedingsstoffen bevatten die de hersengezondheid verbeteren. In onderstaande lijst vind je voornamelijk superfoods. Dat is geen toeval, want deze zijn veel rijker aan antioxidanten, vitamines en mineralen dan gewone voedingsmiddelen, waardoor ze ideaal zijn om je hersenen fit en gezond te houden.

1. Bacopa

Houd je hersenen gezond met Bacopa Monnieri. Dit is een kruid dat vaak gebruikt wordt in traditionele medicijnpraktijken, zoals Ayurveda om de hersenfunctie te verbeteren. Bacopa kan het denkvermogen en het geheugen verbeteren bij zowel gezonde mensen als bij oudere mensen met een hersenaandoening (3, 4, 5, 6).

Er wordt aangeraden om zo’n 300 mg per dag te nemen. Weet wel dat het tot zes weken kan duren voordat je hier resultaat van voelt. Daarnaast kan Bacopa diarree veroorzaken. Dit voorkom je door het bij je maaltijd in te nemen. Lees hier meer over Bacopa.

2. Lion´s Mane

Lion’s Mane ook wel bekend als pruikzwam, is helend voor je hersenen. Hier werden meerdere onderzoeken naar gedaan. Zo werd in een onderzoek van de Universiteit van Queensland ontdekt dat Lion’s mane de zenuwcellen beschermt en de zenuwgroei stimuleert (7). 

De hersencellen maken meer verbinding met elkaar, met als gevolg een verbeterde geheugenfunctie. Uit een ander onderzoek bleek dat het kortetermijngeheugen van proefpersonen die Lion’s Mane extract kregen, aanzienlijk verbeterde (8). Lees hier meer over de beste Lion´s Mane. Zelf gebruik ik deze Lion´s Mane tincture en Lion´s Mane capsules.

3. Omega 3

Omega 3 is een zeer krachtige voedingsstof die belangrijk is voor de hersenfunctie. Deze vind je terug in onder andere vette vissen. Maar je kan ook omega 3 supplementen kopen als je geen vis lust of mag eten. Studies hebben een verband gevonden tussen het eten van vis en hogere IQ-scores en betere schoolprestaties bij kinderen (9, 10).

Omega 3 is onmisbaar voor de ontwikkeling en groei van de hersenen van kleine kinderen. En als je zwanger bent, dan zorgt het innemen van voldoende omega 3 voor allerlei positieve effecten voor je kind, zoals een hogere intelligentie, minder gedragsproblemen en een verminderd risico op ontwikkelingsachterstand (11, 12, 13, 14).

Lees hier meer over Omega 3 Vetzuren. Zelf gebruik ik deze Krill olie.

4. Noten en zaden

Noten en zaden zitten boordevol vezels en ijzer. Een tekort aan ijzer kan invloed hebben op de cognitieve ontwikkeling en schoolprestaties van kinderen (15). Bovendien wordt ijzertekort in verband gebracht met ADHD (16). Door voldoende noten en zaden te eten kun je een tekort voorkomen. Andere voedingsmiddelen die rijk zijn aan ijzer zijn spinazie, bonen, zeevruchten, gevogelte en rood vlees.

 

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

 

Om een ijzertekort te voorkomen, is het niet alleen van belang om ijzerrijke voeding te consumeren, maar ook om te zorgen dat het goed wordt opgenomen. Daar kun je vitamine C voor gebruiken (17).

Tips en oefeningen voor een betere hersengezondheid

Je hersenen trainen is makkelijker dan je denkt. Het helpt al om regelmatig onderstaande oefeningen te doen.

 

 • Ademhalingsoefeningen: hiermee voorzie je je hersenen van meer zuurstof.
 • Verander eens van route: ideaal om je hersenen uit te dagen.
 • Denk positief: zo reduceer je stress en dit komt je hersengezondheid ten goede.
 • Lees vaker: of je nu een studieboek, een roman of een encyclopedie leest, door te lezen leer je bij.
 • Leer een nieuwe taal: nieuwe dingen leren is dé manier om je hersenen te trainen. 
 • Doe braingames: braingames zijn niet alleen leuk, maar helpen je ook om je hersenen gezond te houden. Denk aan kruiswoordraadsels, sudoku’s, enzovoort.
 • Schrijf: schrijven helpt je je gedachten te ordenen en geeft rust aan je hersenen.
 • Luister naar een podcast: een moderne manier om veel bij te leren en een goed alternatief als je niet graag leest.
 • Wandel elke dag: een goede doorbloeding van de hersenen is van belang voor een optimale hersenwerking.
 • Doe vaker nieuwe dingen: door nieuwe dingen te doen, prikkel je je hersenen om zich aan te passen en flexibel te worden.
 • Zing meer: wist je dat zingen goed is voor je hersenen? Je moet namelijk veel dingen tegelijk doen, zoals toonhoogte houden en in de maat blijven, waardoor je je hersenen uitdaagt.

Lees hier meer tips voor hersengezondheid.

Zoals je ziet, zijn er heel veel dingen die je kan doen om je hersenen te trainen en gezond te houden. En ze zijn erg haalbaar. Als je enkel van deze oefeningen en tips combineert met de krachtige superfoods, lukt het je zeker om je hersenen fit en gezond te houden. Voor superfoods en nootropics kun je alvast in onze natuurwinkel Spiruella terecht.

Al onze producten worden uitvoerig getest en voldoen aan de eisen en richtlijnen van de de Europese Voedsel- en Warenautoriteit, om jou de beste kwaliteit te kunnen bieden. Heb je nog vragen over superfoods? Aarzel dan niet om ons te contacteren.

 Vind de beste superfoods voor je hersenen

Er komen binnenkort nog meer gezondheidstips jouw kant uit. Schrijf je dus in voor de nieuwsbrief en hou je mailbox in de gaten als je niets wil missen. Wil je niet wachten, dan kun je onze blog bekijken.

Bronnen

Curcumine gunstig voor hersenen en mentale vermogens – aHealthylife.nl

 

Brainfood – aHealthylife.nl

 

Brein alzheimerpatiënten bevat zeer lage niveaus voedingsantioxidanten – aHealthylife.nl

 

De 9 beste soorten hersenvoedsel voor kinderen – aHealthylife.nl

 

De 10 beste nootropische supplementen om de hersenkracht te boosten – aHealthylife.nl

 

Lion’s mane paddenstoel verbetert hersencellen – aHealthylife.nl

 

17 wetenschappelijk onderbouwde voordelen van omega 3-vetzuren – aHealthylife.nl

 

Gezonde hersenen – Hersenstichting

 

Tips voor een beter brein: wat je écht kan doen om je hersenen scherp en gezond te houden | VRT NWS: nieuws

 

Deze voeding helpt je hersenen fit te houden – Hersenonderzoek.nl

 

Hericerin derivatives activates a pan‐neurotrophic pathway in central hippocampal neurons converging to ERK1/2 signaling enhancing spatial memory – Martínez‐Mármol – 2023 – Journal of Neurochemistry – Wiley Online Library

 

Lion’s mane: waar is deze paddenstoel eigenlijk goed voor? (womenshealthmag.com)

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen