One-stop apotheekboom: NEEM (Niem)

Neem in het algemeen.

Neem (Azadirachta Indica, Niem) is de algemene naam van een uiterst belangrijke boom afkomstig uit het Indiase subcontinent, dat nu ook in bepaalde delen van het Midden-Oosten groeit. De belangrijke voordelen van neembladeren zou het vermogen zijn om de gezondheid van haar en hoofdhuid te verbeteren, maar ook om irritatie te verzachten en de huid te beschermen.

Neem wordt beschouwd als een van de belangrijkste en veelzijdige planten in de Indiase cultuur.

Wat is Neem?

Neem bomen zijn een onderdeel van de mahonie bomenfamilie, Meliaceae. Deze bomen groeien zeer snel en hebben breed verspreidende bladeren, die ze snel in een droogte kunnen laten vallen om de rest van de bomen te beschermen. Deze kwaliteit maakt ze extreem bestand tegen uitdagende omgevingen; ze worden voornamelijk gevonden in tropische en subtropische zones. De bloemen zijn zeer geurig en wit van kleur, terwijl de vrucht van de neemboom een ​​kleine steenvrucht is met een bitterzoete pulp.

5 Voordelen van Neem*

Neem bladeren zijn veel gewild en dienen als een belangrijke industrie in de subcontinenten – omdat deze waardevolle bladeren voor veel verschillende dingen kunnen worden gebruikt. De olie uit de bladeren kan worden geëxtraheerd, terwijl de bladeren zelf kunnen worden gedroogd en als kruid of zelfs als ongediertebestrijder kunnen worden gebruikt. In veel gebieden van India worden de scheuten en bloemen van de boom ook gebruikt voor culinaire toepassingen.

1. Antibacterieel*

Uit onderzoeken (Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine Journal) blijkt dat neem-poeder, olie, bladeren, thee en andere derivaten sterke antibacteriële en antimicrobiële eigenschappen hebben. Dit speelt zowel intern als extern een rol, daarom wordt neem beschouwd als een algemeen tonicum voor het verbeteren van de weerstand en een eenvoudige manier om uw algehele gezondheid te ondersteunen. Ook wordt het in verband gebracht met het ondersteunen van diverse huidaandoeningen.

2. Huid*

Een onderzoek uit 2011 naar het medicinale gebruik van neem suggereert dat de schimmelwerende en antibacteriële eigenschappen het erg populair maken in shampoos en hoofdhuidreinigers. Dit komt omdat het zou kunnen helpen de huid gehydrateerd te houden en roos te verwijderen en tegelijkertijd je haar te versterken. 

3. Ontgift het lichaam*

Of je nu neempoeder, pasta of bladeren gebruikt, of de extracten ervan in supplementen consumeert, de actieve ingrediënten in deze boom kunnen helpen het lichaam van gifstoffen te ontdoen. Onderzoek gepubliceerd in het Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics geeft aan dat neem helpt bij het snel elimineren van toxines en het optimaliseren van de metabolische activiteiten van het lichaam.

4. Verbetert de maaggezondheid*

Het consumeren van neem zou tevens ondersteuning kunnen bieden aan het maagdarmkanaal, wat helpt bij darmproblemen, zoals constipatie, een opgeblazen gevoel en krampen. Neem poeder capsules bestellen?

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

4 reacties op “One-stop apotheekboom: NEEM

 1. Gerda zegt:

  Ben blij dat ik deze site heb gevonden.
  Ik heb neem poeder en capsules besteld voor diabetes en deze capsules helpen geweldig.
  Ik neem 2x perdag bij het eten 1 capsule en mijn glucose zakt snel weer naar normaal.
  Bedankt.

 2. Lutgard zegt:

  Ik ben altijd wantrouwig wanneer men een product teveel positieve eigenschappen en werking toedicht. Neem zou goed zijn voor het haar (schilfers etc) en ineens ook goed tegen opgeblazen gevoel en maagongemakken. Wat doet Neem dan thv het spijsverteringskanaal?

  • robinxl zegt:

   Geachte heer Lutgard, bedankt voor uw bericht!
   Neem poeder is afgeleid van de neemboom (Azadirachta indica) en wordt vaak gebruikt in de traditionele Ayurvedische geneeskunde. Het staat bekend om zijn potentiële antimicrobiële, ontstekingsremmende en spijsverteringsbevorderende eigenschappen. Er is wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van neem poeder op de spijsvertering en er zijn enkele mogelijke voordelen die ermee geassocieerd worden:

   Spijsverteringsstimulans: Neem poeder kan de spijsvertering stimuleren door de afscheiding van spijsverteringsenzymen te bevorderen, waardoor de vertering en opname van voedingsstoffen verbeterd kunnen worden.

   Verlichting van maagklachten: Het wordt ook wel gebruikt bij maagklachten, zoals een opgeblazen gevoel, indigestie en maagzuur. Het kan helpen de maagzuurproductie te reguleren en de balans in de maag te herstellen.

   Ontgifting: Neem poeder wordt soms gebruikt als een mild laxeermiddel en kan helpen bij het verwijderen van afvalstoffen en toxines uit het spijsverteringsstelsel.

   Balans van darmflora: Het kan mogelijk ook een gunstig effect hebben op de balans van de darmflora door de groei van gunstige bacteriën te bevorderen en schadelijke bacteriën te remmen.

   En zoals vele superfoods: als het met je innerlijk goed gaat, ga je dat ook aan je uiterlijk zien!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen