Chlorella Alg

Algen zijn betrekkelijk eenvoudige organismen, die worden gekenmerkt door het gebruik van lichtenergie via het proces van fotosynthese. Ondanks deze eenvoudige levensvorm zijn algen in staat om zich snel aan te passen aan verschillende omgevingen. Algen kunnen daarom ook onder extreme omstandigheden leven. Daarnaast kunnen deze organismen chemische stoffen omzetten in bijvoorbeeld vitamines, mineralen, enzymen, aminozuren en vetzuren. Algen worden daarom ook beschouwd als een belangrijke bron voor energie, voeding en vitamines. In deze groep organismen wordt onderscheid gemaakt tussen zeealgen en zoetwateralgen.

Zeealgen

De samenstelling van de voedingselementen van zeealgen wordt gekarakteriseerd door de hoeveelheid zout in het zeewater. Zeealgen beschikken over een grote hoeveelheid aan jodium en eiwitten.

Zoetwateralgen

Zoetwateralgen bevatten een lage hoeveelheid aan jodium en een bijzonder hoge concentratie van eiwitten. Een zoetwateralg groeit daarnaast extreem snel en is daarom uiterst geschikt om te kweken. Een voorbeeld van een zoetwateralg is de Chlorella Pyrenoïdosa.

De microalg Chlorella

De alg Chlorella Pyrenoïdosa is in 1890 ontdekt door M.W. Beyerinck, een uit Nederland afkomstige microbioloog. Chlorella leeft in zoetwater en staat bekend om zijn hoge productiviteit. Bovendien bevat de alg een grote hoeveelheid aan eiwitten, vitaminen, sporenelementen en olie. Chlorella is tevens rijk aan de stof chlorofyl. Via fotosynthese van zonlicht worden koolstofdioxide en water door de microalg omgezet in vitale voedingsstoffen. Vanwege het feit dat Chlorella ook een belangrijke bron van gezonde omega-3 vetzuren is, wordt de alg beschouwd als een zeer complete voedingsbron. Deze groene zoetwateralg bevat daarnaast een lage hoeveelheid aan jodium en een hoge concentratie van natuurlijke eiwitten. Chlorella is van oorsprong een onverteerbare alg. De alg wordt daarom ook niet door het lichaam opgenomen. In 1975 werd een techniek gevonden om Chlorella geschikt te maken als voedingsmiddel. De Japanner Nakayama kwam na lang onderzoek met de oplossing om celmembranen te kunnen breken, waardoor de alg door het lichaam kan worden opgenomen.

Voordelen van Chlorella alg

Helaas mogen we dit niet meer vermelden vanwege Europese richtlijnen, Google mag dit wel.

Bekijk ook:

Chlorella alg en Spirulina alg: een vergelijking

Om de unieke werking van Chlorella alg te kunnen onderschrijven, volgen hieronder de resultaten na vergelijking met de blauwgroene microalg Spirulina:
• De concentratie van chlorofyl in Chlorella alg is viermaal zo groot dan de concentratie in Spirulina;
• De hoeveelheid aan ijzer in Chlorella, ligt tienmaal hoger dan in Spirulina;
• Chlorella bevat de hoogste concentratie van DNA en RNA;
• Vergeleken met Chlorella wordt Spirulina gezien als een primitiever organisme.

Bovenstaande positieve gezondheidseffecten worden gerealiseerd aan de hand van de belangrijkste elementen van Chlorella. Deze essentiële elementen zijn: Chlorofyl, Bètacaroteen, CGF en de unieke celwand van de alg. Door het openbreken van de celwand worden de voedingsstoffen optimaal toegankelijk en maximaal verteerbaar. Om dit te kunnen bewerkstelligen wordt de celwand met behulp van een drukproces gebroken. Het eindresultaat van dit proces is broken cell wand Chlorella, dat zorgt voor de meest optimale opname van voedingsstoffen.