Welkom bij onze ontdekkingsreis naar een specerij die de laatste jaren enorm aan populariteit heeft gewonnen: kurkuma. Misschien ken je het ook als geelwortel of Indiase saffraan, maar hoe je het ook noemt, deze gouden specerij heeft de wereld veroverd. In deze blogpost gaan we dieper in op de vele voordelen, de werking in je lichaam, wie er baat bij heeft, mogelijke bijwerkingen, combinaties met andere stoffen, de veiligheid, en uiteraard, de juiste dosering.

1. De Gouden Omhulling: Wat is Kurkuma?

Kurkuma, ook bekend als Curcuma longa, is een bloeiende plant uit de gemberfamilie en wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Indiase keuken en Ayurvedische geneeskunde. De specerij staat bekend om zijn felgele kleur en aardse smaak. Andere namen die je wellicht tegenkomt, zijn geelwortel, Indiase saffraan, en haldi.

2. De Gouden Kracht: Voordelen van Kurkuma

Krachtige Antioxidanten: Kurkuma bevat curcumine, een krachtige antioxidant met ontstekingsremmende eigenschappen die je lichaam kunnen helpen beschermen tegen schadelijke vrije radicalen.

Ondersteuning van het Immuunsysteem: De natuurlijke ontstekingsremmende eigenschappen kunnen bijdragen aan het versterken van je immuunsysteem, waardoor je beter bestand bent tegen ziekten.

Goed voor de Spijsvertering: Kurkuma stimuleert de galproductie, wat kan helpen bij de vertering van vetten en de algehele spijsvertering bevordert.

1. Krachtige Ontstekingsremmer

Kurkuma bevat curcumine, een natuurlijke ontstekingsremmer die helpt bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Dit kan vooral gunstig zijn voor mensen met ontstekingsgerelateerde aandoeningen zoals artritis.

2. Sterke Antioxidantwerking

De krachtige antioxidanten in kurkuma, met name curcumine, helpen vrije radicalen te neutraliseren. Dit draagt bij aan celbescherming en vermindert het risico op vroegtijdige veroudering en chronische ziekten.

3. Ondersteunt het Immuunsysteem

Kurkuma heeft immunomodulerende eigenschappen, wat betekent dat het je immuunsysteem kan ondersteunen en helpen bij het afweren van infecties en ziekten.

4. Bevordert Gezonde Gewrichten

Dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen kan kurkuma helpen bij het verminderen van gewrichtspijn en stijfheid. Het is een natuurlijke bondgenoot voor degenen die streven naar soepele en gezonde gewrichten, vooral bij veroudering.

5. Positief Effect op de Hartgezondheid

Kurkuma kan bijdragen aan een gezond hart door het verbeteren van de functie van de bloedvaten, het verlagen van cholesterolniveaus en het reguleren van de bloeddruk.

6. Ondersteunt de Spijsvertering

De actieve bestanddelen in kurkuma stimuleren de galproductie, wat de spijsvertering bevordert en kan helpen bij het verlichten van symptomen zoals een opgeblazen gevoel en indigestie.

7. Natuurlijk Antidepressivum

Curcumine in kurkuma heeft positieve effecten op neurotransmitters en kan helpen bij het reguleren van stemmingen. Het wordt gezien als een natuurlijk middel tegen depressie en angst.

8. Beschermt de Lever

Kurkuma ondersteunt de leverfunctie en kan bescherming bieden tegen leveraandoeningen. Het stimuleert de productie van gal, wat helpt bij het ontgiften van het lichaam.

9. Potentieel Preventief tegen Kanker

Hoewel meer onderzoek nodig is, suggereren sommige studies dat curcumine in kurkuma kankerpreventieve eigenschappen kan hebben door de groei van kankercellen te remmen en apoptose te stimuleren. Zie footnote.

10. Gunstig voor de Huid

De ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen van kurkuma kunnen bijdragen aan een gezonde huid. Het wordt vaak gebruikt in huidverzorgingsproducten vanwege zijn vermogen om acne te verminderen en de huid te laten stralen.

Gouden Wonderen in je Lichaam: Hoe Werkt Kurkuma?

De actieve stof in kurkuma, curcumine, wordt slecht geabsorbeerd in het bloed. Om de opname te verbeteren, kan het nuttig zijn om kurkuma te combineren met zwarte peper, dat piperine bevat. Piperine verhoogt de opname van curcumine aanzienlijk, waardoor je de volledige voordelen kunt ervaren.

Voor Wie is Kurkuma?

Kurkuma voor Actieve Lifestyles: Voor diegenen die een actieve levensstijl nastreven, kan kurkuma helpen bij het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van een sneller herstel na intensieve activiteiten.

Ondersteuning voor Verouderende Gewrichten: Kurkuma kan ook gunstig zijn voor mensen met verouderende gewrichten, omdat het ontstekingsremmende eigenschappen heeft die de mobiliteit en flexibiliteit kunnen bevorderen.

De Balans Bewaren: Bijwerkingen van Kurkuma

Hoewel kurkuma over het algemeen als veilig wordt beschouwd, kan overmatig gebruik soms leiden tot milde bijwerkingen zoals maagklachten. Het is essentieel om de aanbevolen dosering te volgen en bij twijfel een zorgprofessional te raadplegen. Lees hier meer over de mogelijke bijwerkingen van Kurkuma.

Kurkuma in Harmonie: Combinaties en Synergie

Kurkuma kan goed samengaan met andere voedingsstoffen en specerijen. Een veelvoorkomende combinatie is kurkuma met gember, wat synergetische gezondheidsvoordelen kan opleveren. Samen vormen ze een krachtig duo met ontstekingsremmende eigenschappen.

Gouden Waarschuwing: Is Kurkuma Gevaarlijk?

Over het algemeen is kurkuma veilig voor de meeste mensen bij normaal gebruik. Echter, bij specifieke medische aandoeningen of tijdens zwangerschap is het raadzaam om een arts te raadplegen voordat je kurkuma als supplement gaat gebruiken.

De Sleutel: Dosering van Kurkuma

De juiste dosering hangt af van verschillende factoren, waaronder leeftijd, gezondheidstoestand en het doel van gebruik. Raadpleeg altijd de aanbevelingen op het productetiket of zoek advies bij een gezondheidsprofessional.

Jouw Gouden Reis met Kurkuma

Kurkuma, de Gouden Kracht uit de natuur, biedt talloze voordelen voor een gezond en evenwichtig leven. Of je nu op zoek bent naar ondersteuning voor je immuunsysteem, gewrichtsflexibiliteit, of algemeen welzijn, kurkuma kan een waardevolle toevoeging zijn. Onthoud altijd de kracht van evenwicht en raadpleeg bij twijfel een professional.

Bronnen:

 • National Center for Biotechnology Information (NCBI)
 • World Health Organization (WHO)
 • European Food Safety Authority (EFSA)

De informatie in deze lijst van de 10 grootste voordelen van kurkuma is gebaseerd op een combinatie van wetenschappelijke literatuur, gezondheidsorganisaties en betrouwbare bronnen op het gebied van voeding en gezondheid. Hier zijn enkele specifieke bronnen die zijn geraadpleegd:

 1. Krachtige Ontstekingsremmer
  • Chandran, B., & Goel, A. (2012). A randomized, pilot study to assess the efficacy and safety of curcumin in patients with active rheumatoid arthritis. Phytotherapy Research, 26(11), 1719-1725.
 2. Sterke Antioxidantwerking
  • Aggarwal, B. B., & Harikumar, K. B. (2009). Potential therapeutic effects of curcumin, the anti-inflammatory agent, against neurodegenerative, cardiovascular, pulmonary, metabolic, autoimmune and neoplastic diseases. The International Journal of Biochemistry & Cell Biology, 41(1), 40-59.
 3. Ondersteunt het Immuunsysteem
  • Jagetia, G. C., & Aggarwal, B. B. (2007). “Spicing up” of the immune system by curcumin. Journal of Clinical Immunology, 27(1), 19-35.
 4. Bevordert Gezonde Gewrichten
  • Daily, J. W., Yang, M., & Park, S. (2016). Efficacy of turmeric extracts and curcumin for alleviating the symptoms of joint arthritis: a systematic review and meta-analysis of randomized clinical trials. Journal of Medicinal Food, 19(8), 717-729.
 5. Positief Effect op de Hartgezondheid
  • Cicero, A. F., & Baggioni, A. (2016). Berberine and its role in chronic disease. Advances in Experimental Medicine and Biology, 928, 27-45.
 6. Ondersteunt de Spijsvertering
  • Bundy, R., Walker, A. F., Middleton, R. W., & Booth, J. (2004). Turmeric extract may improve irritable bowel syndrome symptomology in otherwise healthy adults: a pilot study. The Journal of Alternative and Complementary Medicine, 10(6), 1015-1018.
 7. Natuurlijk Antidepressivum
  • Sanmukhani, J., Satodia, V., Trivedi, J., Patel, T., Tiwari, D., Panchal, B., … & Tripathi, C. B. (2014). Efficacy and safety of curcumin in major depressive disorder: a randomized controlled trial. Phytotherapy Research, 28(4), 579-585.8. Beschermt de Lever
   • Kuncha, M., Naidu, V. G., Sahu, B. D., Gadepalli, S. G., Sistla, R., & Curcumin potentiates the antitumor effects of methotrexate in an in vivo model of MCF-7 human breast cancer. Journal of Drug Targeting, 21(8), 739-747.
   • Potentieel Preventief tegen Kanker
    • He, Z. Y., Shi, C. B., Wen, H., Li, F. L., Wang, B. L., & Wang, J. (2017). Upregulation of p53 expression in patients with colorectal cancer by administration of curcumin. Cancer Investigation, 35(9), 1-8.
    • Gunstig voor de Huid
     • Vaughn, A. R., Branum, A., & Sivamani, R. K. (2016). Effects of turmeric (Curcuma longa) on skin health: A systematic review of the clinical evidence. Phytotherapy Research, 30(8), 1243-1264.

Het is belangrijk op te merken dat, hoewel deze studies en bronnen veelbelovend zijn, meer onderzoek nodig is om de volledige reikwijdte van de voordelen van kurkuma te begrijpen.

***************************

*Eventuele gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

 

Ben je benieuwd naar de voordelen van Shilajit? Klik dan hier!

Interesse in wat een cacao ceremonie is? <Klik dan hier!

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen