Ah, boerenkool! Alleen al de naam roept beelden op van knusse avonden, dampende pannen en de geur van… ja, van wat eigenlijk? Van gezondheid, van traditie, van een stevige maaltijd die je de winter doorhelpt!

Deze typische wintergroente is zoveel meer dan je misschien denkt. Natuurlijk, de onbetwiste koning is de boerenkool stamppot, maar laten we deze groene krachtpatser eens van al zijn kanten bekijken!

boerenkool

Wat maakt boerenkool zo bijzonder?

Boerenkool, met zijn gekrulde, donkergroene bladeren, is een ware superfood. Het zit boordevol vitamines, mineralen en antioxidanten. Denk aan vitamine K, vitamine C (meer dan in een sinaasappel!), vitamine A, calcium en ijzer. Het is alsof de natuur zelf een gezondheidscadeautje heeft ingepakt in die stoere bladeren.

Je kunt verse boerenkool op verschillende manieren in huis halen. Vaak vind je het als losse bladeren, soms al gesneden boerenkool in een handige verpakking. Beide opties zijn prima, afhankelijk van je kookplannen en de tijd die je hebt.

Kies je voor de verse variant, zorg er dan voor dat de bladeren stevig zijn en een mooie, diepe kleur hebben.

De klassieker: Boerenkool stamppot

Laten we eerlijk zijn, als we aan boerenkool denken, dan is de stamppot boerenkool vaak het eerste wat in ons opkomt. En terecht! Dit oer-Hollandse gerecht is comfort food pur sang. De basis is simpel: gekookte aardappelen, gestampt met de fijngesneden boerenkool. Maar de magie zit ‘m in de details.

De aardappelen

Voor de lekkerste recepten begin je met kruimige aardappels. Deze vallen tijdens het koken lekker uit elkaar, wat zorgt voor een smeuïge stamppot. Schil de aardappelen, snijd ze in gelijke stukken en doe ze in een ruime pan. Voeg water en een beetje zout toe en breng aan de kook. Laat de aardappelen gaar koken.

De boerenkool

In een andere pan, of terwijl de aardappelen koken (scheelt weer afwas!), kun je de boerenkool bereiden. Verse boerenkool moet je eerst goed wassen. Verwijder de dikke nerven en snijd de bladeren vervolgens fijn.

Gesneden boerenkool is natuurlijk superhandig, die kun je direct in de pan doen. Voeg een klein beetje water of melk toe aan de boerenkool in een grote pan en laat het zachtjes koken tot de boerenkool geslonken en gaar is. Dit duurt meestal zo’n 15-20 minuten.

Kale

Smaakmakers

Ondertussen is het tijd voor de smaakmakers. Wie zegt er ‘nee’ tegen uitgebakken spekjes? Bak in een pan de spekjes knapperig uit. Het vet dat vrijkomt, geeft extra smaak aan je stamppot. Sommige mensen voegen ook een scheutje olie of een klontje roomboter toe voor nog meer smaak.

Stampen maar

Als de aardappelen gaar zijn, giet je het kookwater af. Voeg de gekookte boerenkool toe aan de aardappelen. Nu komt het stampwerk! Met een pureestamper stamp je de aardappelen en boerenkool tot een smeuïge massa. Voeg eventueel een scheutje warme melk of wat van het kookvocht van de boerenkool toe om het geheel wat smeuïger te maken. Breng op smaak met zout en een beetje peper.

De finishing touch

Een echte boerenkoolstamppot is natuurlijk niet compleet zonder een lekkere worst. De klassieker is de rookworst, maar ook andere soorten worst smaken er heerlijk bij. Serveer de dampende stamppot boerenkool met de warme worst, de knapperige uitgebakken spekjes en eventueel een beetje mosterd voor de liefhebber!

Boerenkool buiten de stamppot: Verrassende variaties

Hoewel de stamppot ongetwijfeld de populairste manier is om boerenkool te eten, is er zoveel meer mogelijk! Heb je er bijvoorbeeld al eens aan gedacht om boerenkool rauw te eten? Jonge, malse boerenkoolblaadjes kun je prima verwerken in een salade. Masseer de gesneden boerenkool even met een beetje olie en citroensap om het wat zachter te maken.

Je kunt boerenkool ook roerbakken met andere groenten, toevoegen aan soepen en stoofschotels, of zelfs verwerken in smoothies (ja, echt!). De mogelijkheden zijn eindeloos.

Bewaren

Verse boerenkool kun je het beste in de koelkast bewaren, afgedekt in een plastic zak of een afgesloten bak. Zo blijft het een paar dagen goed. Gekookte boerenkool stamppot kun je, mits goed afgedekt, ook een dag zelf in de koelkast bewaren. Warm het de volgende dag goed door.

Heb je te veel boerenkool over? Geen probleem! Je kunt het prima invriezen. Blancheer de verse boerenkool eerst kort (ongeveer 2 minuten in kokend water en daarna direct afkoelen onder koud water), laat het goed uitlekken en verpak het vervolgens in diepvrieszakjes of -bakjes. Zo kun je er later nog heerlijke gerechten mee maken.

Boerenkool

Conclusie

Boerenkool is een fantastische groente. Of je nu gaat voor de traditionele, hartverwarmende boerenkool stamppot met uitgebakken spekjes en rookworst, of dat je experimenteert met rauwe salades en andere creatieve recepten, deze groene held is een aanwinst voor elke keuken.

Het is gezond, veelzijdig en o zo lekker, zeker tijdens de koude wintermaanden. Dus, duik de keuken in en ontdek de vele gezichten van boerenkool!

Veelgestelde vragen

Wat is boerenkool precies?

Boerenkool is een winterharde bladgroente met gekrulde, donkergroene bladeren. Het behoort tot de koolfamilie en is een typische wintergroente in Nederland.

Hoe maak je de lekkerste boerenkool stamppot?

Voor de lekkerste stamppot boerenkool gebruik je kruimige aardappels, verse of gesneden boerenkool, uitgebakken spekjes en eventueel wat warme melk of roomboter voor een smeuïge textuur. Breng op smaak met zout en peper en serveer met rookworst en mosterd.

Kun je boerenkool rauw eten?

Ja, jonge en malse boerenkoolblaadjes kun je rauw eten in salades. Het is wel aan te raden om de gesneden boerenkool even te masseren met olie en citroensap om het wat zachter te maken.

Hoe bewaar je verse boerenkool het beste?

Verse boerenkool bewaar je het beste afgedekt in een plastic zak of een afgesloten bak in de koelkast. Zo blijft het enkele dagen goed.

Kan ik boerenkool invriezen?

Ja, je kunt boerenkool invriezen. Blancheer de verse boerenkool eerst kort, laat het goed uitlekken en verpak het vervolgens in diepvrieszakjes of -bakjes.

Welke kruiden passen goed bij boerenkool?

Naast zout en peper kun je ook andere kruiden toevoegen aan boerenkoolgerechten, zoals nootmuskaat, laurier of tijm, afhankelijk van het recept.

Is boerenkool gezond?

Absoluut! Boerenkool zit boordevol vitamines (A, C, K), mineralen (calcium, ijzer) en antioxidanten en is dus een zeer gezonde toevoeging aan je dieet.

Hoe lang moet boerenkool koken?

Gesneden boerenkool kook je in een ruime pan met een beetje water of melk in ongeveer 15-20 minuten gaar tot het geslonken is.

Wat is het verschil tussen verse en gesneden boerenkool?

Verse boerenkool zijn de losse bladeren die je zelf moet wassen en snijden. Gesneden boerenkool is al gewassen en fijn gesneden, wat handig is als je weinig tijd hebt. De voedingswaarde is vergelijkbaar.

****************************

*Eventuele gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Over de auteur:

Mijn naam is Ambra Marcucci, een copywriter met meer dan 6 jaar ervaring en een PhD in Psychologie. Ik speel American football op het hoogste niveau in Amerika, en flag football voor het Italiaanse nationale team (ik heb twee nationaliteiten!). 

Als vast onderdeel van mijn routine, ben ik natuurlijk altijd bezig met mijn gezondheid en welzijn, om zowel op het veld als daarbuiten mezelf van de beste kant te laten zien.

Leuk dat jullie mijn activiteiten hier op Spiruella volgen! Vragen of feedback? Stuur me gerust een berichtje!

Mocht je me ook willen volgen op social media, dan kun je hieronder mijn instagram handle vinden: IG: @ambramarcucci

Sportieve groetjes, Ambra

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *