Collageen is een eiwit dat essentieel is voor ons lichaam. Je vindt het volop in voedingsmiddelen en het is ook verkrijgbaar in supplementvorm.

Hoewel collageen supplementen steeds populairder worden, hebben veel mensen geen idee wat collageen precies is of waar het allemaal goed voor is.

In dit artikel ontdek je alles over collageen! Wat is het precies en in welke voeding zit het? Waarom neemt collageen af naarmate je ouder wordt, en wat zijn de voordelen van het nemen van collageen supplementen?

Wat is collageen en wat doet het?

Collageen is het belangrijkste structurele eiwit in het menselijk bindweefsel, vooral in de huid. Het biedt ondersteuning aan weefsels en speelt een belangrijke rol in weefselherstel, immuunrespons, cellulaire communicatie en celmigratie. 

Collageen zorgt ervoor dat het lichaam en zijn organen hun vorm behouden en bestand zijn tegen letsel. In de huid houdt collageen de huid stevig, glad en soepel. Samen met elastine maakt collageen de huid elastisch, waardoor deze veerkrachtig is en na beschadiging terugkeert naar zijn oorspronkelijke vorm. Naarmate de collageen structuur in de huid afbreekt, ontstaan fijne lijntjes, rimpels en verslapping.

Collageen wordt ook gevonden in pezen, botten en kraakbeen. 

In welke voeding zit collageen?

Collageen vind je in allerlei voedingsmiddelen, vooral in dierlijke delen zoals huid en gewrichten.

Je lichaam maakt collageen aan uit aminozuren, dus zorg dat je voldoende eiwitten zoals gevogelte, vis, bonen en eieren eet. Daarnaast is vitamine C essentieel voor collageensynthese. Een dieet rijk aan eiwitten en vitamine C helpt je huid gezond en elastisch te houden. 

 Hieronder vind je diverse voedingsmiddelen die de collageenproductie stimuleren:

 • Vis met vel
 • Rode paprika
 • Tomaat
 • Bouillon (botten bouillon)
 • Bessen
 • Citrusvruchten
 • Eieren
 • Donkere bladgroenten
 • Kip (huid) en biefstuk
 • Oesters
 • Peulvruchten

Om je huid vitaal te houden, is het tevens belangrijk om roken en alcohol drinken zo veel mogelijk te vermijden. Bovendien zou het consumeren van een dieet met veel plantaardige bestanddelen ook de gezondheid van de huid kunnen verbeteren door ontstekingen te verminderen en bescherming te bieden tegen de afbraak van collageen.

Je kunt (extra) collageen daarnaast binnenkrijgen via supplementen, waar je verderop in het artikel meer over zult lezen.

Waarom neemt collageen af en hoe houd je het tegen?

Naarmate je ouder wordt, vermindert je collageenproductie op natuurlijke wijze en raakt het collageen gefragmenteerd. Dit leidt tot typische verouderingsverschijnselen zoals rimpels en een slappe, droge huid. Ook de sterkte van je botten neemt af door collageenverlies.

Hoewel dit proces onvermijdelijk is, kunnen bepaalde voedings- en leefstijlfactoren de collageen afbraak versnellen:

 • Roken breekt collageen af, waardoor rimpels in huid en verlies van elasticiteit ontstaan. 
 • Overmatig alcoholgebruik vermindert de collageenproductie en schaadt het huidherstel.
 • Een dieet met veel toegevoegde suikers en sterk bewerkte voedingsmiddelen kan het collageen beschadigen. 
 • Overmatige blootstelling aan de zon gaat de collageenproductie tegen.

Hoe kun je collageenverlies voorkomen? Hoewel je leeftijdsgerelateerd collageenverlies niet helemaal kunt stoppen, kun je het proces wel vertragen. Vermijd roken en overmatig alcoholgebruik en kies voor een gezond dieet. Richt je op een voedingspatroon rijk aan hoogwaardige eiwitten en plantaardige voeding zoals fruit en groenten, die collageen ondersteunende en beschermende voedingsstoffen bevatten.

Door deze gezonde levensstijl te volgen, kun je de gezondheid van je huid bevorderen en het collageenverlies vertragen.

Voordelen van collageen innemen

Het innemen van collageen supplementen kan extra gezondheidsvoordelen bieden, vooral voor de huid en botten. Zelf gebruik ik collageen vooral om het herstel van mijn achillespees te ondersteunen. Een jaar geleden heb ik deze pees afgescheurd en ben ik nog steeds aan het herstellen. Om de pees soepel te houden, neem ik collageen– en vitamine C-supplementen. 

Voordelen voor de huid

Collageen supplementen worden vaak gebruikt om de gezondheid van de huid te verbeteren. Een review van 19 studies toont aan dat gehydrolyseerd collageen, dat gemakkelijk door het lichaam opgenomen kan worden, de huidhydratatie, elasticiteit en vermindering van rimpels kan verbeteren. Het is echter niet 100% duidelijk hoe objectief de resultaten van de meeste van deze studies zijn.

Voordelen voor de botten

Naast voordelen voor de huid kunnen collageen supplementen ook helpen bij het versterken van de botten. In een studie met 102 postmenopauzale vrouwen met verminderde botmineraaldichtheid (BMD) bleek dat het dagelijks innemen van 5 gram collageenpeptiden gedurende een jaar de BMD in de wervelkolom en het bot in het dijbeen (de femur) significant verhoogde. Een vervolgstudie toonde aan dat dit effect aanhoudt bij langdurig gebruik.

Een andere studie vond dat collageen supplementen de symptomen van osteoarthritis (zoals stijfheid in gewrichten) verminderde.

Een dieet rijk aan hoogwaardige eiwitten, vitamine D, calcium, vitamine C en zink, gecombineerd met regelmatige lichaamsbeweging, kan bijdragen aan een gezonde huid en sterke botten. 

Hoewel meer onderzoek nodig is, kan collageen ook nog andere voordelen hebben, namelijk: 

 

Conclusie

Collageen is een eiwit dat voorkomt in ons bindweefsel, huid, pezen, botten en kraakbeen. Het biedt structurele ondersteuning aan weefsels en speelt een rol in belangrijke lichaamsprocessen. Je lichaam produceert van nature collageen, maar je kunt het ook binnenkrijgen via bepaalde voedingsmiddelen en supplementen, wat de gezondheid van je huid, botten en verder kan verbeteren.

Hoewel collageenverlies door veroudering onvermijdelijk is, kan een gezonde levensstijl helpen dit proces te vertragen, tekenen van veroudering verminderen en de algehele gezondheid bevorderen. 

Experts raden aan om meer dan 0,36 gram eiwit per pond (=0,8 gram per kg) lichaamsgewicht te consumeren voor het behoud van spier- en botweefsel. Dit eiwitrijke dieet moet worden gecombineerd met lichaamsbeweging.

Collageen supplementen kunnen bovendien een extra boost geven. Ze kunnen de huid verbeteren en de botten versterken, vooral bij bepaalde groepen. Geniet van een stralende, stevige huid door slim te eten en goed voor jezelf te zorgen!

Over de auteur:

Mijn naam is Ambra Marcucci, een freelance copywriter met meer dan 6 jaar ervaring en een PhD in Psychologie. 
Ik speel American football op het hoogste niveau in Amerika, en flag football voor het Italiaanse nationale team (ik heb twee nationaliteiten!).
Naast deze activiteiten, draag ik ook mijn steentje bij als bestuurslid van de AFBN, waar ik help bij de ontwikkeling van American football in Nederland.
Verder ben ik een sport agent in spe! 

Zoals je je wel kunt voorstellen, is mijn dagelijkse leven een uitdagende, maar opwindende reis, waar ik op diverse vlakken veel leer. 
 
Als vast onderdeel van mijn routine, ben ik bovendien altijd bezig met mijn gezondheid en welzijn, om zowel op het veld als daarbuiten mezelf van de beste kant te laten zien. Leuk dat jullie mijn activiteiten hier op Spiruella volgen!

Mocht je me ook willen volgen op social media, dan kun je hieronder mijn handles vinden:
IG: @ambramarcucci, Linkedin: https://www.linkedin.com/in/ambra-marcucci/, Linktree: https://linktr.ee/ambramarcucci.
Vragen of feedback? Stuur me gerust een berichtje!Sportieve groetjes,
Ambra

 

 

 

****************************

*Deze gezondheidsclaims, gemaakt op basis van plantaardige inhoudsstoffen, zijn op het moment van schrijven van deze blog nog in behandeling bij de ESFA.

In het kader van de Europese wetgeving omtrent gezondheidsclaims mogen wij op onze website niet vermelden voor welke toepassing je dit supplement precies kan gebruiken. Uiteraard mogen wij u wel voorzien van persoonlijk advies. Neem dan ook gerust contact met ons op per email aan info@spiruella.nl of maakt gebruik van ons contactformulier! Wij helpen u graag verder!

****************************

Boost je gezondheid & energie met superfoods

Ontdek de 38 krachtigste superfoods en hoe ze je kunnen helpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

DOWNLOAD GRATIS SUPERFOODSGIDS t.w.v. 14,95

Boost je gezondheid & energie​

Ontdek de 38 krachtigste superfoods & hun genezende eigenschappen