Cacao.

Pure cacao is  vrij van chemische bestrijdingsmiddelen en bevat daarnaast geen andere toevoegingen zoals suiker, vet of melk. Rauwe biologische cacao is beschikbaar in diverse vormen, zoals in de vorm van bonen, poeder, nibs, pasta en zelfs boter.

Het begrip ‘Raw Cacao’

De term ‘Raw cacao’ houdt in dat er sprake is van een minimale verhitting tijdens de verwerking van het voedingsmiddel. Cacaobonen wordt doorgaans verwerkt door middel van een verhitting tot 150 graden Celsius. Daarnaast worden oplosmiddelen toegevoegd, waardoor het eindproduct mogelijkerwijs wordt besmet.

Bij het verwerken van rauwe cacaobonen tot cacaopoeder wordt de temperatuur van 40 graden Celsius niet overschreden, waardoor de cacaopoeder ook als rauwe voeding wordt beschouwd.

Eigenschappen Cacao.

Macronutriënten
Twee eetlepels biologische rauwe cacaopoeder bevatten ongeveer 25 calorieën, 6 gram koolhydraten, 1 gram vet en 2 gram eiwit. De hoeveelheid vet in rauwe cacaopoeder is minimaal, in vergelijking met verwerkte chocolade.

Fytonutriënten
Pure cacao is rijk aan antioxidanten, de zogenaamde flavonoïden. Flavonoïden helpen het lichaam te beschermen tegen schade door vrije radicalen.

Vezels
Rauwe cacaobonen zijn een rijke bron van voedingsvezels. Twee eetlepels cacaopoeder bevatten 14 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).

Vitaminen en mineralen
Pure raw cacao bevat een hoog gehalte aan vitaminen en mineralen. Dit biologische voedingsmiddel bevat vitamine B, C, E en is rijk aan mineralen zoals magnesium, calcium, ijzer en zink. Twee eetlepels rauwe cacaopoeder bevatten 20 procent van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).

Stimulerende middelen
Rauwe cacaobonen bevatten daarnaast ook twee natuurlijke stimulerende middelen, namelijk cafeïne en theobromine. Vergeleken met een kop koffie bevatten twee eetlepels pure cacaopoeder een kleine hoeveelheid cafeïne. Echter zorgt de hoge concentratie aan theobromine voor een milder, maar ook een stimulerend effect dat langduriger is.

Fenylethylamine (PEA)
Fenylethylamine is een aromatische verbinding dat in het lichaam van nature voorkomt. PEA wordt in het lichaam geproduceerd als een persoon verliefd is. De stof zorgt daarnaast voor een hogere concentratie, alertheid en een positief gevoel. Vergeleken met alle andere voedingsstoffen, bevatten cacaobonen de hoogste concentratie aan PEA.

Neurotransmitters
Serotonine, anandamide en dopamine zijn neurotransmitters in het lichaam en hebben een belangrijke invloed op stemming, emoties en stress. Tryptofaan is een essentiële aminozuur dat in het lichaam wordt omgezet in serotonine. Een hoge concentratie aan deze stoffen in het lichaam zorgt voor een positief, opgewekt, blij en goed gevoel. Cacao is rijk aan al deze stoffen.

Monoamino-oxidaseremmers (MAO-remmers)
MAO-remmers zorgen ervoor dat monoaminen, zoals serotonine, dopamine en fenylethylamine niet worden afgebroken door monoamino-oxidase (MAO). Cacaobonen bevatten tevens deze MAO-remmers.

Cacaoproducten

Alle biologische rauwe cacaoproducten (Criollo) zijn afkomstig uit Peru. Hieronder worden de verschillende cacaoproducten beschreven.

Raw Bio Cacaobonen
Rauwe biologische Criollo cacaobonen kunt u pellen en direct eten, malen voor de koffie of fijnmaken en toevoegen aan smoothies, ijs, muesli of koekjesbeslag.

Bio Cacao Nibs
Bio Cacao Nibs zijn direct te gebruiken in ijs, smoothies, muesli, yoghurt en andere desserts. De cacao nibs kunt u direct eten of malen met koffie.

Raw Bio Cacaopoeder
Criollo cacaopoeder is biologische rauwe cacaopoeder uit Peru. De cacaopoeder wordt koud geperst en vervolgens zonder toevoeging van oplosmiddelen fijngemalen en gezeefd. Hierdoor wordt de meest biologische cacaopoeder gefilterd tot het eindproduct. Raw Bio Cacaopoeder is ideaal voor het maken van koude of warme chocolademelk, of als toevoeging aan milkshakes, smoothies, koffie en desserts.

Voedingswaarde per 100 gram:
• Energie : 1725 kJ / 412 kcal
• Eiwit : 24,5 gram
• Koolhydraten : 42,0 gram
• Vet : 11,0 gram

Bio Cacaoboter
Biologische cacaoboter is de eetbare natuurlijke vet van de cacaoboon, dat koud wordt geperst om de voedingseigenschappen en de heerlijke natuurlijke smaak en aroma te kunnen behouden. Deze plantaardige vet is een grote bron van vitamine en heeft een unieke samenstelling, door de aanwezigheid van essentiële omega-6 en onverzadigde omega-9 vetzuren en stearinezuur.

De cacaoboter is te gebruiken door de cacaoboter bijvoorbeeld te verwarmen tot maximaal 35 graden Celsius (smeltpunt) en vervolgens toe te voegen aan een smoothie of een dessert. Daarnaast is cacaoboter ook te gebruiken als zalf om de huid zacht en soepel te houden. Cacaoboter bevat namelijk de stof cacaomassa polyfenolen (CMP).

Cacao liquor Bio
Cacao liquor Bio is een rauwe cacao pasta dat wordt vervaardigd door middel van het fijnmalen van cacaobonen en het vervolgens bij een zeer lage temperatuur verwarmen tot uiteindelijk een pasta wordt gevormd. De cacaopasta is 100% pure cacao. Cacao liquor Bio is een uiterst geschikt ingrediënt voor verschillende chocolade recepten, waaronder rauwe chocolade repen, chocolade ijs, yoghurt en andere desserts.

Voordelen en effecten van rauwe biologische cacao

Lees hier de productbeschrijvingen van Cacao en bestel deze raw biologische Cacao direct.

Cacao bonen

Cacao poeder

Cacao boter

Cacao nibs

Cacao pasta

Disclaimer: Spiruella doet geen claims over diagnose, behandeling, genezing of ziektepreventie, de inhoud van deze site is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden. Houd er rekening mee dat de informatie op deze website niet is geëvalueerd door medische deskundigen. Geen van de informatie dient te worden opgevat als medisch advies. Raadpleeg daarom altijd een medisch gekwalificeerde arts met kennis van natuurlijke supplementen voor aanvang van gebruik van supplementen/natuurvoeding.